(Foto: foxnews.com)

RAMALLAH – Pemerintah Palestin bercakap mengenai kenyataan terbaru yang dibuat oleh Presiden AS Donald Trump.

Melalui akaun Twitternya Trump mengatakan mahu memotong dana bantuan AS untuk Pihak Berkuasa Palestin, mengatakan rakyat Palestin tidak lagi bersedia untuk berunding dengan Israel.

Pegawai Kanan Palestin Hanan Ashrawi mengatakan apa yang dilakukan Trump adalah satu bentuk ugutan, dan Palestin tidak akan tunduk kepada ugutan, atau ancaman sedemikian.

“Kami tidak boleh diugut, Presiden Trump telah mensabotaj pencarian kami untuk keamanan, kebebasan dan keadilan, dan sekarang beliau menyalahkan rakyat Palestin atas akibat perbuatannya yang tidak bertanggungjawab!” Ashrawi berkata, seperti yang dilaporkan oleh Al Arabiya pada hari Rabu (3/1).

Pegawai Kanan Palestin Hanan Ashrawi mengatakan apa yang dilakukan Trump adalah satu bentuk pemerasan, dan rakyat Palestin tidak akan tunduk kepada ancaman sedemikian. (Foto: pixabay.com )

Sebelumnya dilaporkan, Trump pada mulanya mengumumkan bahawa Washington akan menghentikan bantuan ke Islamabad atas dasar bahawa Pakistan “tidak melakukan cukup” untuk memerangi keganasan.

Tidak lama selepas itu, Trump menuduh Palestin tidak menghargai dan menghormati Amerika Syarikat walaupun diberi ratusan juta dolar setiap tahun.

“Mereka tidak mahu berunding dengan perjanjian damai dengan Israel. Kami telah mengambil Jerusalem, bahagian paling sukar dari rundingan, dari meja.

“Tetapi dengan rakyat Palestin tidak lagi mahu bercakap dengan aman, mengapa kita perlu membuat pembayaran masa depan yang besar ini kepada mereka?” Tanya Trump.

Tweet Trump ini muncul beberapa jam selepas Duta AS ke Amerika Syarikat Nikki Haley mengumumkan niat presiden untuk menghukum rakyat Palestin kerana keengganan mereka untuk mengadakan perbincangan dengan Israel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here