Menteri Luar Jepun Taro Kono bertemu dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas di bandar Ramallah, Tebing Barat. (Foto: REUTERS)

Menteri Luar Jepun Taro Kono memberitahu pada Isnin bahawa status Jerusalem harus diselesaikan melalui rundingan antara pihak yang terlibat, setelah keputusan kontroversi Presiden A.S. Donald Trump mengiktiraf bandar itu sebagai ibu negara Israel.

Memetik laporan media Jepun Kyodo News (26 Disember 2017), Kono, yang sedang dalam lawatan selama enam hari di Timur Tengah, membincangkan isu itu dalam pertemuan masing-masing dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang menjadi menteri luar negeri dan Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

“Saya rasa masih ada banyak perkara yang perlu dilakukan dan boleh dilakukan oleh Jepun,” kata Kono kepada pemberita selepas mesyuarat tersebut.

Beliau menjadi menteri luar negeri pertama dari negara utama untuk melawat Jerusalem berikutan pengumuman Trump pada 6 Disember lalu.

Kono menyatakan kesediaan Jepun untuk membantu menyambung semula proses perdamaian Timur Tengah, dengan berkata, “Jepun akan berusaha membina keyakinan (antara kedua belah pihak) supaya mereka boleh duduk di meja rundingan dan bertukar pandangan secara terang-terangan.”

Jepun menyokong penyelesaian dua negara untuk konflik dan mengambil pendirian bahawa status akhir Jerusalem harus diselesaikan melalui rundingan.

(Foto: kyodonews.net)

Kedua-dua pemimpin Israel dan Palestin menyambut baik penglibatan Jepun dalam isu itu, menurut seorang pegawai kerajaan Jepun.

Pada Selasa di bandar Jericho, Tebing Barat, Kono membuat pemeriksaan taman agro-perindustrian yang dibina dengan bantuan Jepun dan berjanji untuk menyediakan sokongan baru bernilai kira-kira $ 40 juta, termasuk $ 7.5 juta untuk menaik taraf taman agro-perindustrian.

Taman ini merupakan projek utama konsep pembangunan “Koridor untuk Keamanan dan Kemakmuran” yang dilancarkan pada tahun 2006 di bawah kerjasama empat hala yang melibatkan Israel dan Palestin serta Jepun dan Jordan.

“Sebagai rakan Palestin, saya percaya Jepun harus melakukan yang terbaik untuk menyumbang lagi kepada merealisasikan keamanan di Timur Tengah dengan cara sendiri, tidak kira dari segi bantuan ekonomi atau politik,” kata Kono dalam ucapannya.

Keputusan Trump menyebabkan dilema untuk Jepun yang merupakan sekutu rapat AS, yang telah bertegas tidak berpihak kepada Washington dan tidak akan memindahkan kedutaannya ke Jerusalem.

Jepun adalah antara 128 negara yang mengundi memihak kepada resolusi yang mengutuk keputusan AS ke atas Baitulmuqaddis pada sesi sidang tergempar PBB pada Khamis lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here