(Foto: Al Jazeera)

GAZA – Pemimpin Kristian Palestin telah menolak keputusan Presiden AS Donald Trump untuk mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Menurut pemimpin Kristian Palestin, apa yang dilakukan Trump begitu berbahaya dan menghina.

Keputusan Trump telah mencetuskan kemarahan oleh seluruh dunia Islam dan telah mendapat kritikan antarabangsa.

“Langkah AS menyinggung orang Kristian dan Muslim di seluruh dunia yang menganggap Jerusalem sebagai warisan spiritual dan negara mereka yang paling suci”, ujar uskup agung gereja Ortodoks Greek Jerusalem, Atallah Hanna, dalam satu kenyataan pada Sabtu seperti dipetik dari Al jazeera, Isnin (25/12 ).

Hanna berkata rakyat Palestin, Kristian dan Muslim menolak pengiktirafan AS terhadap Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Mesej Perpaduan

Reaksi uskup agung datang ketika umat Kristian Palestin pada Ahad menyertai sambutan Krismas.

Ramai umat Islam juga menghadiri acara tahunan untuk menunjukkan solidariti terhadap keputusan Trump.

“Mesej perpaduan adalah satu Palestin yang tidak berganjak untuk menyampaikannya, terutama ketika ada krisis politik yang melanda wilayah ini,” katanya.

Ahli majlis tempatan Bethlehem, Maher Canavati berkata perayaan itu bertujuan menyampaikan mesej keamanan, cinta dan kefahaman.

“Kami mahu perdamaian dengan jiran-jiran kami tetapi kami perlu dapat berkongsi Jerusalem dan mempunyai akses mudah ke Jerusalem sebagai rakyat Palestin,” katanya.

Betlehem, yang biasanya dipenuhi pelancong hampir tidak dipenuhi pengunjung dalam beberapa hari terakhir kerana adanya konfrontasi di antara pasukan Israel dan penunjuk perasaan Palestin selepas keputusan AS tersebut.

“Malangnya, selepas pernyataan Donald Trump ramai orang tidak yakin tentang keselamatan di daerah ini. Ramai dari mereka yang berada di negara tersebut tidak sampai di Bethlehem, mereka tinggal di Jerusalem dan di bahagian utara negara tersebut,” kata Canavati.

Menurutnya, sangat penting bagi semua orang Kristian yang datang ke Bethlehem untuk menyokong masyarakat Islam dan Kristian.

Kehidupan seperti penjara di Gaza

Di Jalur Gaza, orang Kristian Palestin juga menyatakan sokongan mereka terhadap Jerusalem sebagai ibu kota Palestin.

“Setiap orang yang kita bercakap di sini menentang tindakan AS, dan mereka mengatakan ia hanya menambah kekecewaan kehidupan di sini,” kata seorang penduduk.

Sekatan Israel di Jalur Gaza yang diduduki telah berlangsung lebih dari 10 tahun.

Pengasingan Gaza telah menghancurkan ekonomi dan menjadikan dua juta penduduk di Jalur Gaza hidup dalam kemiskinan. Mereka hidup tanpa elektrik, air dan kesihatan yang mencukupi. Sejak tahun 2007, Israel melancarkan tiga peperangan menentang wilayah yang diperintah Hamas.

Kira-kira 1,000 orang Kristian tinggal di Jalur Gaza, kurang daripada separuh jumlah 10 tahun lalu.

Menurut ahli sosiologi, Samir Quta, ramai keluarga Kristian telah melarikan diri dari Gaza dalam beberapa tahun kebelakangan untuk mencari keselamatan dan jaminan kewangan.

“Keluarga Kristian di Gaza biasanya mempunyai tahap sosio-ekonomi yang tinggi, dan semakin ramai orang mempunyai pilihan dan wang, semakin mereka mencari kehidupan yang lebih baik,” katanya.

“Ia tidak terdapat di Gaza, walaupun mempunyai wang di Gaza, mereka tidak dapat hidup yang baik.

Rosette Saygh, seorang Kristian yang masih tinggal di Gaza, memberitahu kehidupan di rantau ini seperti penjara bagi mereka yang tinggal di sana.

“Hidup sangat susah di Gaza, kami hidup dalam pengepungan dan kami tidak boleh bergerak ke mana-mana. Kami telah menyaksikan banyak perang, ketika pengeboman kami harus tidur di gereja untuk keselamatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here