Presiden Amerika Syarikat Donald (kanan) dengan Setiausaha Negara Rex Tillerson. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Hasil pengundian dalam Perhimpunan Agung PBB mengenai resolusi status Jerusalem menunjukkan Amerika Syarikat dan Israel dikalahkan. Sejumlah 128 negara menyokong resolusi pembatalan pengiktirafan Presiden AS Donald Trump terhadap Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

Terdapat hanya hanya sembilan negara termasuk kedua negara tersebut (AS dan Israel) yang menolak resolusi atau boleh juga dipanggil pro-AS dan Israel . Sebanyak 35 negara lain berkecuali dan 21 negara tidak hadir dalam pengundian yang berlangsung di New pada 21/12/2017.

Menjelang hari pengundian, Trump mengancam untuk menghentikan bantuan kewangan kepada negara-negara yang menyokong resolusi itu. Selepas kekalahan yang dahsyat, Duta Besar Amerika Syarikat ke PBB Nikki Haley, menulis tweet mengulangi ancaman Trump.

“Amerika Syarikat akan mengambil nama,” tulis Haley merujuk kepada nama-nama negara yang menentang AS dalam pengundian resolusi tersebut.

Undian di Perhimpunan Agung PBB itu juga menjadi sejarah kerana sekutu AS di Eropah, Asia dan Arab tetap mengundi menentang Washington. Antara sekutu ini termasuk Mesir, Jordan, Arab Saudi dan Iraq yang menjadi penerima utama bantuan tentera AS dan ekonomi.

Antara negara-negara yang berkecuali adalah Argentina, Australia, Kanada, Colombia, Republik Czech, Hungary, Mexico, Filipina, Poland, Rwanda, Sudan Selatan dan Uganda.

Berikut adalah reaksi beberapa negara atas hasil keputusan undi tersebut.

Turki

President Turki Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP/Burhan Ozbilici)

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berkata wang AS tidak boleh membeli undi Turki. “Trump, anda tidak boleh membeli kehendak demokratik Turki dengan dolar anda. Keputusan kami adalah jelas, “kata Erdogan.

Iran

Menteri Luar Iran Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP/MAXIM MALINOVSKY))

Menteri Luar Iran Javad Zarif melalui Twitter berkata suara “tidak” untuk AS. “Suara dunia “tidak” untuk ugutan rejim Trump di PBB,” kata Zarif.

Israel

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu (Foto: nigerianbulletin.com)

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu kecewa dan menolak hasil undian di PBB dengan menyifatkan PBB sebagaia “rumah penipuan”.

“Baitulmuqaddis tetap sentiasa menjadi ibu negara kita. Tetapi saya menghargai fakta bahawa semakin banyak negara menolak untuk mengambil bahagian dalam teater yang tidak munasabah ini,” kata Netanyahu.

Palestin

Jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdainah (Foto: iinanews.org)

Jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdainah, menyebut hasil undian di Perhimpunan Agung PBB adalah kemenangan bagi negaranya.

“Undian itu adalah kemenangan untuk Palestin. Kami akan meneruskan usaha kami di PBB dan di semua forum antarabangsa untuk menamatkan pendudukan ini dan untuk membina negara Palestin kami dengan Baitulmuqaddis Timur (sebagai ibu negara), “kata Rdainah.

Perancis

Duta Perancis ke PBB Francois Delattre (Foto: UN Web TV)

Duta Perancis ke PBB Francois Delattre mengesahkan pendirian negaranya bahawa status Jerusalam mesti diputuskan melalui konsensus antarabangsa, bukan oleh satu pihak negara tertentu.

“Resolusi yang diterima pakai hari ini hanya mengesahkan peruntukan undang-undang antarabangsa yang relevan di Jerusalem,” katanya.

Botswana

Kementerian Hal Ehwal Antarabangsa Botswana mengisytiharkan bahawa negara itu menolak ancaman daripada sesiapa.

“Botswana tidak akan takut dengan ancaman tersebut dan akan menggunakan hak kedaulatannya dan mengundi berdasarkan prinsip dasar luar negerinya, yang menegaskan bahawa Jerusalem adalah isu status akhir yang asas, yang harus diselesaikan melalui rundingan sesuai dengan resolusi PBB yang relevan,” kata kementerian tersebut.

Kanada

Duta Besar Kanada ke AS Marc-Andre Blanchard (Foto: hilltimes.com)

Duta Besar Kanada ke Amerika Syarikat Marc-Andre Blanchard mengatakan bahawa negaranya memilih untuk tidak mengambil bahagian dalam mengundi kerana resolusi yang dicadangkan juga tidak membuat kemajuan untuk keamanan Israel dan Palestin.

“Kanada terus menyokong membina syarat yang diperlukan bagi pihak-pihak untuk mencari penyelesaian yang damai. Kami kecewa bahawa resolusi ini adalah satu pihak dan tidak memajukan peluang untuk keamanan yang kami mahukan, itulah sebabnya kami akan berkecuali membuat pengundian hari ini. “,” katanya.

Indonesia

Penduduk Indonesia mengadakan demonstrasi spada bulan Jun 2010 sebagai tanda sokongan untuk Palestin. (Foto: AP)

Indonesia adalah penaja bersama resolusi untuk menolak pengiktirafan Amerika Syarikat ke atas Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Sikap Indonesia adalah sebagai komitmen untuk mendukung Palestin.

“Keputusan tersebut menunjukkan bahawa kerajaan dan rakyat Indonesia bersama majoriti dunia, menyokong perjuangan rakyat Palestin,” kata Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan seperti dipetik dari SINDOnews, Jumaat (22/12/2017).

Indonesia meminta semua ahli PBB menghormati keputusan undi. “Indonesia menggalakkan semua pihak menyokong proses perdamaian Palestin-Israel yang dapat merealisasikan penyelesaian dua negara,” lanjut Kemlu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here