Pengawal Revolusi Islam Iran berarak dalam perarakan tentera untuk memperingati Perang Iran-Iraq 1980- an, di Tehran, Iran, 22 September 2007. (Foto: al-monitor.com)

TEHERAN – Panglima Pengawal Revolusi Iran (IRGC), Qassem Soleimani berkata negaranya bersedia untuk menyokong pasukan Palestin di Semenanjung Gaza. Kenyataan tersebut datang beberapa hari selepas Amerika Syarikat (AS) mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

“Soleimani menawarkan bantuan dalam panggilan telefon lewat hari Isnin dengan pemimpin kumpulan di Gaza,” menurut laman web Guard Revolution Corp, Sepah News, Rabu (13/12/2017).

Panglima pasukan al-Quds juga memberitahu para pemimpin kumpulan di Gaza bahawa pasukan lain di rantau ini juga bersedia mempertahankan masjid Al-Aqsa di Jerusalem.

Walau bagaimanapun, laporan itu tidak memberikan butiran lanjut mengenai bantuan yang diberikan dan tidak memberitahu siapakah kumpulan-kumpulan di Gaza yang dimaksudkan.

Masjid al-Aqsa adalah tempat suci ketiga yang suci buat umat Islam dan sering tercetus ketegangan antara Israel dan Palestin.

Soleimani bercakap hari selepas pemimpin Lubnan Hezbollah Hassan Nasrallah menyeru semua kumpulan “penentang” di rantau ini untuk menghasilkan strategi bersatu untuk menawan semula Jerusalem.

Pasukan Quds Iran beroperasi di luar sempadan negara dan telah berperang melawan ISIS di Iraq dan menyokong Presiden Bashar al-Assad di Syria.

Penduduk Palestin mendakwa bahagian timur Baitulmuqaddis, di mana masjid itu berdiri, sebagai ibu negara masa depan, dan mereka menentang tindakan AS. Kumpulan Hamas telah menyeru untuk intifada baru terhadap Israel sebagai respon, walaupun setakat ini demonstrasi telah terbatas.

Presiden AS Donald Trump secara rasmi mengumumkan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Pengumuman itu disampaikan melalui ucapan di White House.

“Saya telah menentukan bahawa sekarang sudah tiba masanya untuk mengiktiraf Jerusalem secara rasmi sebagai ibu negara Israel,” kata Trump.

“Walaupun presiden sebelum ini telah membuat janji ini sebagai satu kempen utama, mereka gagal melaksanakannya. Hari ini, saya melaksanakannya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here