(Foto: dailysabah.com)

ANKARA – Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengecam langkah Amerika Syarikat (AS) terhadap Jerusalem. Menurut keduanya, dasar mengakui Jerusalem sebagai Ibu Kota Israel telah membuat kacau di Timur Tengah dan menghapuskan peluang perdamaian Israel-Palestin.

Kedua-duanya juga memberi amaran kepada Amerika Syarikat bahawa pengiktirafan terhadap bandar tersebut sebagai ibu negara Israel menimbulkan risiko ketegangan di rantau ini.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengkritik keputusan AS yang mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel. (Foto: euronews.com)

“Rusia menganggap bahawa setiap perjanjian damai harus dibina berdasarkan keputusan sebelum ini di bawah PBB. Butiran khusus mengenai status Jerusalem adalah subjek untuk perbincangan langsung antara Palestin dan Israel,” kata Presiden Putin seperti dipetik dari Euronews, Selasa (12/12/2017).

Presiden Erdogan juga mengkritik Israel kerana kematian warga Palestin baru-baru ini.

“Israel melihat perkembangan terkini sebagai peluang untuk meningkatkan tekanan dan keganasan terhadap orang-orang Palestin. Tidak mungkin bagi siapa pun yang mempunyai hati nurani, moral, atau prinsip untuk mengabaikan pembunuhan ini,” kecam Erdogan.

Lawatan Putin ke Syria dan Mesir menunjukkan Rusia melebarkan hubungan dengan ‘key player’ di Timur Tengah.

Pertemuan antara kedua-dua pemimpin tersebut adalah yang ketiga dalam sebulan dan kelapan tahun ini. Perbincangan juga termasuk perkembangan di Syria, memperkuatkan hubungan ekonomi dan pembelian sistem pertahanan peluru berpandu Rusia yang mengganggu NATO.

Pembelian sistem peluru berpandu S-400 mesti diselesaikan menjelang akhir minggu ini. Turki telah berunding dengan Rusia untuk membeli sistem ini selama lebih dari setahun.

Washington dan beberapa sekutunya di NATO melihat keputusan tersebut sebagai satu masalah kerana senjata tersebut tidak boleh diintegrasikan ke dalam pertahanan perikatan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here