PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa rakyat Malaysia termasuk pembangkang untuk bersatu dan menyokong usaha kerajaan dalam menghadapi krisis dengan Korea Utara.


Beliau berkata kekuatan sesebuah negara diukur dengan kesatuan bangsanya. Tambahnya lagi, ini bukan kali pertama Malaysia telah melalui masa yang sukar yang melibatkan hubungan diplomatik dengan negara-negara lain.

“Krisis seperti MH370, MH17 dan pencerobohan Lahad Datu telah membuktikan bahawa Malaysia mempunyai pengalaman dalam menangani kuasa-kuasa asing yang rumit,” tulis beliau dalam blognya, najibrazak.com pada hari Jumaat.

Najib menegaskan walaupun Malaysia sentiasa mengekalkan hubungan diplomatik yang baik dengan negara-negara lain, ini tidak bermakna bahawa seseorang boleh menyalahgunakannya.

“Mereka tidak patut melanggar undang-undang dan tidak menghormati kedaulatan Malaysia,” katanya.

Kerajaan sedang berunding bagi pembebasan sembilan rakyat Malaysia yang telah dihalang dari meninggalkan Pyongyang sehingga siasatan ke atas pembunuhan abang tiri pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, Kim Jong-nam selesai.

Pada hari Khamis, dua rakyat Malaysia yang bekerja untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di bawah Program Makanan Sedunia (WFP) di Korea Utara telah dibenarkan berlepas ke China.

Pembunuhan Jong-nam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) pada 13 Feb telah mencetuskan perbalahan diplomatik antara Malaysia dan Korea Utara.

Pihak berkuasa Malaysia mengesahkan bahawa Jong-nam telah mati akibat ejen saraf VX.


Walau bagaimanapun, Duta Besar Korea Utara, Kang Chol, tetap dengan dakwaan mengatakan Malaysia “bersekongkol” dengan orang lain dalam pembunuhan itu.

Satu delegasi peringkat tinggi yang tiba dari Pyongyang juga menolak keputusan bedah siasat bahawa Jong-nam mati akibat diracun dan sebaliknya mendakwa mangsa meninggal dunia akibat sakit jantung tanpa memberi apa-apa bukti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here