(Foto: blog.gaijinpot.com)

Seperti yang kita ketahui, Malaysia pernah dijajah oleh Portugis, Inggeris, Belanda, dan Jepun. Selepas ratusan tahun penjajahan, Malaysia akhirnya menjadi merdeka pada 31 Ogos 1957.

Hampir semua negara merasakan penderitaan yang dijajah oleh negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat yang pernah dijajah oleh British. Seperti yang dirasakan oleh rakyat Malaysia apabila dijajah dahulu, rakyat Amerika juga menderita di bawah penjajahan British.

Tetapi terdapat juga beberapa negara yang tidak pernah dijajah oleh negara-negara lain. Sebabnya mungkin negara ini tidak mempunyai sumber semula jadi yang boleh digunakan. Berikut adalah negara-negara yang tidak pernah dijajah oleh negara-negara lain, seperti yang dipetik daripada pelbagai sumber.

5. Liberia

(Foto: tours42plus.com)

Liberia secara rasmi menjadi negara pada tahun 1847. Beberapa negara seperti Britain, Belanda dan Portugal telah melakukan aktiviti perdagangan di wilayah Liberia tetapi sebelum negara itu dibentuk.

Amerika Syarikat mendakwa telah menubuhkan kerajaan di Liberia untuk tempoh tertentu. Walau bagaimanapun, sejak negara Liberia dibentuk, tiada negara pernah menjajah negara ini.

4. Jepun

(Foto: blog.gaijinpot.com)

(Foto: ibtimes.com)

Dalam rekod sejarah, hanya Jepun di Asia tidak pernah dijajah oleh negara-negara Barat. Malah, Negara Sakura ini berani menyerang kuasa Barat dan menjajah negara-negara di Asia, termasuk Malaysia. Oleh itu, tiada negara berani menyerang Jepun.

3. Thailand

(Foto: pattayacondo.tgu1.com)

(Foto: getintravel)

Di Asia Tenggara, hanya Thailand yang tidak pernah dijajah oleh negara lain, termasuk Jepun. Ini kerana kerajaan Thailand telah membuka laluan kepada negara lain. Di samping itu, Thailand tidak mempunyai tanah yang subur sehingga negara penjajah tidak berminat untuk menjajah negara itu.

2. Arab Saudi

(Foto: adaptation-undp.org)

Negara di mana Islam berkembang ini tidak pernah dijajah oleh negara-negara Barat. Alasannya, sebahagian besar wilayah negara ini terdiri daripada tanah gurun yang tandus yang jelas tidak subur. Penjajah akan berfikir dua kali untuk melakukan penjajahan Arab Saudi.

1. Ethiopia

(Foto: ceoworld.biz)

Ethiopia terletak di rantau Benua Afrika. Negara ini adalah negara dengan penduduk kedua terbesar di Afrika. Walau bagaimanapun, negara ini berbeza dari negara-negara Afrika yang lain yang tidak pernah merasa kekejaman dijajah oleh negara-negara lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here