KUALA LUMPUR – Malaysia akan bergantung kepada sekutu antarabangsanya jika keadaan diplomatik dengan Korea Utara berterusan dan membawa kepada peperangan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata.

Beliau berkata Malaysia mungkin tidak mempunyai aset ketenteraan yang cukup berbanding Pyongyang jika kedua-dua negara berperang, tetapi masih mempunyai cara lain untuk melawan negara yang mempunyai senjata nuklear itu.

Hishammuddin berkata, Malaysia mempunyai sekutu sendiri hasil dari hubungan dua hala yang baik dengan banyak negara, menceritakan bantuan yang diterima dari 26 negara semasa mencari pesawat MH370 yang hilang.

Hishammuddin juga menolak kemungkinan perang berlaku kerana rundingan antara Malaysia dan Korea Utara berjalan dengan baik.

“Terdapat rundingan dan saya percaya rundingan telah berjalan dengan baik. Buat masa ini, saya tidak fikir ia akan membawa kepada peperangan, “katanya.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata bahawa penglibatan negara ketiga tidak diperlukan dalam menyelesaikan isu berhubung pembunuhan abang tiri pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un.

Pakar mengatakan bahawa keputusan Korea Utara untuk melarang rakyat Malaysia ke luar negara tidak akan mungkin membawa kepada perang atau serangan bersenjata terhadap Malaysia.

Sumber:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here