(Foto: beforeitsnews.com)

Korea Utara adalah antara negara yang sangat ‘suka’ berahsia. Negara ini sememangnya terkenal sebagai negara diktator dan hanya pelancong bertuah sahaja dapat mengunjungi negara ini kerana dasar tertutup yang diamalkannya.

Seperti Laicikang.com petik dari laman listverse.com, banyak rahsia yang menyedihkan yang sentiasa dilindungi Korea Utara dari dunia supaya mereka terus berkuasa.

1. Penjara Dalam Penjara

Korea Utara kini mempunyai kira-kira 16 kem konsentrasi yang berada di kawasan pergunungan dan tertutup oleh pagar kawat berduri elektrik.

Setiap tahun, beribu-ribu rakyat Korea Utara ingin melarikan diri dari pemerintahan kuku besi keluarga Kim namun tidak berjaya, dan mereka akhirnya ditangkap.

Banduan penjara ini akan dipaksa melakukan pelbagai jenis kerja berat. Banduan ini biasanya termasuklah pembelot, pengkhianat, dan bekas ahli politik yang ingin melarikan diri.

2. Hukuman Tiga Generasi

Jika anda melakukan jenayah, anak-anak dan cucu-cucu anda akan menerima balasan akibat dosa anda dan mereka akan dihukum.

Ini bermakna bahawa jika datuk anda pernah melakukan jenayah, anda akan menanggung beban hukuman.

Seperti yang dinyatakan di atas, hukuman ini biasanya akan menyebabkan sisa-sisa hidup anda dihabiskan di dalam kem penjara.

Salah satu kesalahan yang paling serius adalah jika rakyat Korea Utara ditangkap kerana cuba untuk meninggalkan Korea Utara, hukuman mati atau hukuman tambahan dalam penjara boleh dilaksanakan.

Mengkritik kerajaan tidak kira berapa sedikit juga dianggap sebagai kesalahan khianat.

Hanya dengan belajar tentang budaya lain juga turut dikenakan hukuman.

Baru-baru ini, penyeludupan antara sempadan Korea Utara dan China telah menyebabkan sesetengah orang mendapatkan DVD filem-mana Barat.

Agensi Keselamatan Negara Korea Utara telah menyerang kampung di utara negara itu dengan menutup bekalan elektrik seluruh kampung kemudian menyerbu ke dalam rumah-rumah dan memeriksa DVD yang terperangkap dalam pemain DVD.

3. Penipuan Insurans

Ekonomi Korea Utara benar-benar mundur. Kegiatan eksport hampir tidak wujud kerana keengganan mereka untuk berinteraksi dengan pasaran asing.

Bagi menampung ekonomi yang bermasalah dan mendapat lebih banyak wang, Korea Utara dipercayai melakukan penipuan insurans.

Pada tahun 2009, Kerajaan Korea Utara telah mengambil polisi insurans yang besar kepada hartanah dan peralatan, kemudian mendakwa bahawa ia telah musnah.

Pada tahun 2005, beberapa syarikat insurans terbesar di dunia, termasuk Lloyd dari London, membawa Korea Utara ke mahkamah berhubung kemalangan helikopter yang didakwa dengan polisi insurans bernilai $58 juta.

Apabila mahkamah negeri yang dikendalikan oleh Korea Utara “mengkaji semula” kes itu, mereka mengumumkan bahawa ia adalah tuntutan yang sah.

4. Jual Beli Senjata

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga telah menuduh Korea Utara menjual senjata haram dan teknologi nuklear kepada pembida tertinggi, yang terdiri dari negara di Afrika dan Timur Tengah.

Pada tahun 2012, PBB merampas penghantaran Korea Utara menuju ke Syria yang mengandungi hampir 450 silinder grafit yang dipercayai untuk digunakan dalam peluru berpandu balistik.

Menurut sekatan PBB, Korea Utara telah dilarang dari berdagang atau menjual teknologi peluru berpandu, tetapi Korea Utara berkata bahawa ia sebenarnya sekatan yang menyalahi undang-undang, dan mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu.

5. Elektrik

Ibu kota Korea Utara, Pyongyang, adalah tempat yang dikhaskan untuk golongan penduduk elit.

Pengawal bersenjata membuat rondaan di sempadan untuk menjaga kelas yang lebih rendah daripada memasuki.

Namun begitu, dilaporkan seramai tiga juta warga kelas atasan tidak diberi elektrik untuk lebih daripada satu atau dua jam sehari. Jika elektrik di kawasan elit pun dikawal, bayangkan bagaimana pula keadaan orang bawahan yang hidup di kampung?

6. Kanibalisme

Kebuluran yang dahsyat telah melanda Korea Utara antara 1994 dan 1998. Banjir menyebabkan kebanyakan tanah ladang tidak boleh digunakan.

Dianggarkan bahawa hampir 3.5 juta rakyat mati kebuluran iaitu lebih 10 peratus daripada populasi. Korea Utara tidak melakukan apa-apa selain membiarkan rakyatnya kelaparan.

Menurut penduduk di sana, ramai kanak-kanak yang berkeliaran diculik dan dibunuh untuk dijual dagingnya. Seandainya tidak berhati-hati, daging yang dibeli mungkin daging manusia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here