Korea Utara bersedia untuk menghantar “tamparan kejam paling” jika diprovokasi oleh Amerika Syarikat, kata dutanya ke Moscow semalaman, selepas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump berjanji untuk mengekalkan membina pertahanan terhadap Pyongyang.

“Tentera kami telah berkata bahawa jika ada walaupun provokasi sangat kecil dari Amerika Syarikat semasa latihan, kami bersedia untuk memberikan tamparan yang paling kejam,” agensi berita Interfax Rusia memetik kata-kata duta ,Kim Hyong-Jun.

“Kami mempunyai kesediaan dan keupayaan untuk menangani sebarang cabaran dari Amerika Syarikat,” beliau dipetik berkata.

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe dan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump berjabat tangan. Foto: AFP


Trump pada Rabu berjanji kepada Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe bahawa Amerika Syarikat akan “terus mengukuhkan keupayaan untuk menghalang dan mempertahankan AS dan sekutunya dengan keupayaan penuh ketenteraan mereka,” sehari selepas Pyongyang melancarkan peluru berpandu balistik ke Laut Jepun.

Tentera AS berkata pada hari Selasa bahawa senjata nuklear Korea Utara telah melepaskan peluru berpandu balistik ke dalam Laut Jepun tetapi ia tidak menjadi satu ancaman kepada Amerika Utara.

Pyongyang dalam usaha untuk membangunkan peluru berpandu jarak jauh yang mampu ‘hinggap’ di tanah besar Amerika Syarikat. Setakat ini lima ujian nuklear telah dijalankan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here