MOSCOW – Menurut Kementerian Luar Rusia, Moscow memutuskan untuk menggantung perjanjian, berikutan serangan AS di lapangan terbang tentera Syria di wilayah Homs.

“Keputusan ini adalah logik. Penggantungan perjanjian sekarang akan membolehkan (Rusia) bertindak balas tepat pada masanya kepada pelbagai ancaman, termasuk lapangan terbang udara dan unit kami di sana,” kata Shvytkin.

Menurut ahli parlimen, Rusia tidak dapat berbuat apa-apa untuk menghalang serangan terbaru kerana ia bertindak dengan mematuhi perjanjian itu.

Lapangan Terbang Syria diserang dengan 59 peluru berpandu Tomahawk yang dilancarkan dari kapal pemusnah USS Porter dan USS Ross di Timur Mediterranean pada Khamis malam.

Angkatan tentera Syria berkata bahawa sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dan kerosakan serius pada lapangan terbang.

Perjanjian persefahaman mengenai keselamatan udara Syria antara angkatan tentera Rusia dan Amerika Syarikat telah dimanterai sejak Oktober 2015. Kedua-dua pihak telah mengadakan perbincangan mengenai pematuhan dengan MOU. The telepersidangan lepas itu berlaku pada 24 Mac. Menurut perjanjian tersebut, kedua-dua negara menyediakan talian khas untuk menyelaras serangan udara yang akan dilancarkan kedua-dua negara di Syria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here