Serangan Israel yang ganas yang meragut nyawa ramai rakyat Palestin telah menimbulkan kemarahan umat Islam di beberapa bahagian dunia. Kemarahan mereka telah diterjemahkan dalam banyak cara, salah satunya melarang pemegang passport Israel memasuki wilayah mereka.

Kita tahu bahawa passport adalah sangat penting bagi warga sesebuah negara untuk memasuki negara lain. Tetapi bagaimana jika pemegang passport itu dilarang memasuki negara tertentu?

Terdapat banyak negara yang melarang pemegang passport Israel daripada memasuki wilayah negara mereka. Seperti yang dilaporkan oleh merdeka.com, lima negara ini adalah di antara yang melarang penduduk Israel untuk masuk. Berikut adalah lima negara tersebut.

5. Malaysia

Ternyata negara kita menjadi salah satu negara yang tidak membenarkan Israel masuk ke negara kita. Walaupun terdapat urusan yang mendesak, rakyat Israel mesti memohon kelulusan terlebih dahulu.

Malaysia masih belum mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel. Tidak ada satupun agen pelancongan domestik yang menawarkan pakej percutian ke rantau Zionis itu.

4. Brunei Darussalam

Negara Brunei Darussalam adalah negara Asia pertama yang mengharamkan warga Zionis memasuki wilayah itu. Pemimpin Sultan Brunei Darussalam, Hassanah Bolkiah secara tegas mengatakan Zionis tidak diterima masuk ke Brunei dengan alasan apapun.

Tetapi jika mana-mana warga Israel masuk ke Brunei, mereka akan dikenakan denda dan sekatan ekstradisi atas biaya yang harus ditanggung kerajaan Israel.

3. Lubnan

Israel dilihat sebagai musuh yang mesti dihancurkan oleh kumpulan Hizbullah yang mengawal selatan Lubnan.

Semasa di utara Lubnan , passport Israel tidak diterima dengan baik. Mereka yang ingin memasuki wilayah ini mesti melalui proses yang rumit dan menunggu keputusan menteri dalam negeri di negara itu.

2. Algeria

Menurut undang-undang Israel, Algeria masih menjadi negara yang dibenarkan untuk dikunjungi. Tetapi Algeria menunjukkan sikap yang berbeza dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, kerajaan Algeria tegas melarang dan tidak membenarkan untuk penduduk Zionis memasuki wilayah mereka.

Kerajaan Algeria sering mengutuk Israel sebagai orang gasar. Di setiap intifada di Semenanjung Gaza, Algeria bersama-sama dengan Turki dan Qatar telah memainkan peranan dalam membantu rakyat Gaza, terutamanya makanan dan perubatan.

1. Iran

Untuk Iran, Israel adalah negara yang menjijikkan dan merupakan musuh yang paling besar. Di Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Iran tidak teragak-agak untuk mengecam delegasi Israel menerusi ucapan Ahmadinejad.

Sehingga kini Presiden Hassan Rouhani tidak membatalkan larangan passport Israel untuk memasuki wilayahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here