Pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un ketika pelancaran ujian peluru berpandu balistik Hwasong-12 di lokasi yang tidak diketahui pada foto yang dikeluarkan Sabtu (16/9). Kim mendakwa mahu "menyamai kuasa ketenteraan AS." (KCNA / Korea News Service via AP)

Sejarah manusia diliputi dengan peraturan yang kelihatan tidak masuk akal, walaupun mungkin tidak terlalu pelik mengikut konteks ruang dan waktu.

Kerajaan dari pelbagai negara kadang-kadang mendakwa bahawa usaha mereka untuk mengawal kehidupan rakyat adalah untuk kebaikan bersama, seperti keselamatan negara, moral, dan keselamatan diri.

Tetapi tentu saja ada peraturan aneh yang jelas keterlaluan. Sebagai contoh, Korea Utara dikenali sebagai negara yang paling menindas di dunia.

Di negara itu, rakyat dilarang mengkritik kerajaan Kim Jong-un. Jeans juga diharamkan di sana. Ini kerana seluar jeans dianggap sebagai simbol kebudayaan Barat, terutama Amerika Syarikat yang menjadi musuh utama Korea Utara. Berikut adalah negara lain yang turut mengenakan undang-undang pelik, tapi sebenarnya ada tujuan tertentu.

Mengunyah gula-gula getah di Singapura

(Foto: Matt Ragen/Shutterstock)

Apabila ke Singapura, tinggalkan gula-gula getah di rumah. Antara senarai panjang barang-barang yang tidak dibenarkan diimport ke Singapura adalah gula-gula getah, peraturan yang dikuatkuasakan ini adalah untuk menjaga tempat awam supaya bersih.

Menamakan bayi anda dengan nama yang pelik di Denmark

(Foto: Kolam / Getty Images)

Negara mempunyai garis panduan sendiri untuk menamakan anak secara rasmi. Sekiranya anda ingin menamakan bayi anda selain daripada 7,000 nama yang diluluskan, anda perlu mendapatkan kelulusan daripada kerajaan.

Berbasikal secara melulu di Mexico

(Foto: javarman / shutterstock)

Penunggang tidak boleh mengangkat kaki dari pedal, kerana ia mungkin mengakibatkan hilangnya kawalan. Undang-undang praktikal ini dicipta pada tahun 1892 sebagai cara untuk melindungi penunggang.

Mendaki dengan telanjang di Switzerland

(Foto: BergeIm Licht / Shutterstock)

Switzerland dengan ramah meminta anda untuk tidak mendaki di telanjang. Malah, Kanton Switzerland Appenzell adalah yang pertama untuk mengharamkan perbuatan yang tidak senonoh itu selepas seorang lelaki Jerman telanjang berjalan melewati keluarga berkelah di Alps pada tahun 2009.

Bersiul di Kanada

(Foto: Bennian / Shutterstock)

Bandar Petrolia di wilayah Ontario mempunyai undang-undang yang membataskan bunyi yang keterlaluan. Peraturan itu menyatakan bahawa tidak ada yang boleh berteriak, menjerit atau bersiul ada bila-bila masa.

Membiarkan ayam anda menyeberang jalan di Georgia

(Foto: hamburg_berlin / Shutterstock)

Sekiranya anda memiliki ayam di Quitman, Georgia, adalah dilarang untuk membiarkan mereka menyeberang jalan. Ringkasnya, undang-undang itu mahu pemilik ayam mengawal ayam mereka pada setiap masa.

Kencing dalam laut di Portugal

(Foto: Luis Louro / Shutterstock)

Anda tidak boleh kencing dalam laut di Portugal, walaupun kami tidak dapat mengesahkan atau menafikan bahawa pernah ada sesiapa yang pernah ditangkap. Tapi, anda masih perlu menghormati pengunjung lain juga, jadi tahan saja, okay?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here