Sejak AS menggugurkan bom atom di Nagasaki dan Hiroshima pada Ogos 1945, teknologi senjata nuklear terus mengalami perkembangan sehingga sekarang. Dengan teknologi yang serba canggih kini, sudah tentu senjata nuklear yang ada jauh lebih kuat daripada bom atom di Hiroshima dan Nagasaki.

Selepas Perang Dunia II berakhir, negara kuasa besar seperti AS dan Rusia terus membangunkan senjata nuklear mereka. Salah satunya senjata termonuklear Arsenal milik AS, The B83 yang diciptakan pada akhir tahun 70-an.

B83 boleh menghasilkan letupan dengan kekuatan sehingga 1,200 kiloton, di mana letupan itu 80 kali lebih besar daripada bom atom yang digugurkan di Hiroshima. Andai digugurkan di Bandar Raya New York, radius letupan B83 boleh mencapai 7 batu.

B83 (foto: youtube.com)


Kemudian pada tahun 1954, AS melakukan uji cuba bom nuklear yang disebut Operasi Castle Bravo. Bom nuklear tersebut menghasilkan kuasa sehingga 1,500 kiloton, atau 1,000 kali lebih kuat daripada bom atom di Hiroshima. Jika digugurkan  di Bandar Raya New York, radius letupan bom tersebut boleh mencapai 21 batu.


Castle Bravo (foto: youtube.com)

Pada Oktober 1961, Kesatuan Soviet melakukan uji cuba nuklear bernama Tsar Bomba yang merupakan bom paling kuat yang pernah diletupkan. Kekuatannya mencapai 50,000 kiloton, atau 3,300 kali ganda bom atom di Hiroshima.

Tsar Bomba (foto: youtube.com)


Awan cendawan yang dihasilkan Tsar Bomba lebih tinggi dari apa-apa yang paling tinggi di planet Bumi ini, termasuk gunung tertinggi di dunia, Gunung Everest. Tinggi awan cendawan Tsar Bomba boleh mencapai 209,974 kaki, manakala Gunung Everest hanya setinggi 29,029 kaki.

(Foto: youtube.com)

Jika dijatuhkan di Bandar Raya New York, radius letupan Tsar Bomba boleh mencapai 31 batu. Satu bandar sebesar Bandar Raya New York boleh hancur hanya dengan satu Tsar Bomba.

Tsar Bomba dicipta pada 1961, ini bermakna sudah hampir 5 dekad berlalu sejak bom tersebut dicipta. Jadi, boleh anda bayangkan kekuatan bom nuklear zaman sekarang? Sudah tentu sudah banyak bom nuklear yang dicipta yang mempunyai kekuatan berkali-kali ganda dari Tsar Bomba.

Tambahan, sekiranya ada sekitar 14,900 senjata nuklear di seluruh dunia. Bayangkan jika semua nuklear meletup. Bumi pasti binasa.

Lihat video animasi di bawah ini:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here