Kita sering membaca atau mendengar kisah kanibalisme sebagai satu peristiwa yang berlaku pada tempat yang jauh pada masa lalu, jauh dari ruang dan masa kita.

Rupa-rupanya, dalam sesetengah kes, kanibalisme masih berlaku dalam masa yang cukup dekat di tengah-tengah persekitaran moden. Sebagai contoh, seperti yang dilakukan oleh Jeffrey Dahmer.

Dipetik dari ranker.com pada Rabu (10/11/2017), lelaki yang dikenali sebagai kanibal paling terkenal pada Abad ke-20 menceritakan rasa daging manusia yang dia makan.

Menceritakan kepada penyiasat FBI, Dahmer mengaku memakan pelbagai bahagian tubuh mangsa, termasuk paha, otot lengan, dan beberapa organ dalaman.

Berdasarkan pengalamannya sendiri, rasa daging manusia dikatakan seperti sekeping filet mignon. Apabila bercakap mengenai stik daging lembu, maka kepingan filet mignon adalah antara yang paling mahal.

Sesetengah kanibalisme lain mendakwa rasanya lebih baik daripada daging panggang kebiasaannya.

Yang mengejutkan, terdapat satu kesamaan ketika menerangkan rasa daging manusia, iaitu rasa manis. Sesetengah suku kaum kanibal di Vanuatu, Pasifik Selatan, menyebutnya “sangat manis.”

Pengaruh Cerita Dongeng

Sementara itu, Issei Sagawa berkata, selepas beberapa hari, “daging menjadi lebih manis dan enak.”

Tetapi, menurut lelaki yang mendapat gelaran “Kanibal Paris” ini, daging manusia tidak berbau walaupun rasanya manis. Beliau berkata, “Dagingnya tidak mempunyai bau seperti yang ada pada haiwan buruan liar.”

Menurut laman Japan Today, seorang lelaki Jepun yang ketika kejadian belajar di Sorbonne Academy, Paris, Perancis, ditangkap pada bulan Jun 1981 atas tuduhan membunuh seorang pelajar Belanda bernama Renee Hartevelt (25).

Setelah membunuh rakannya tersebut, dia makan beberapa bahagian badan mangsa.

Sagawa berkata keinginan itu adalah sejak dari zaman kanak-kanak dan mengetahui tentang kanibalisme dari kisah dongeng. Tetapi, kerana dia menyedari keinginan dalaman untuk memakan daging manusia, Sagawa tidak pernah bertemu dengan pakar psikiatri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here