JOHOR BAHRU: Wajah pelajar tahfiz berusia 11 tahun, Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi, seperti bercahaya seolah-olah dia tersenyum dengan wajah yang berseri selepas dia menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultan Ismail, kata bekas Mufti Johor, Datuk Nooh Gadut.

Nooh yang hadir ke hospital bersama beberapa pegawai daripada Majlis Agama Islam Johor (MAINJ) untuk memberi penghormatan terakhir kepada pelajar itu berkata: “Saya menyedari bahawa wajah-Nya bercahaya luar biasa.

Bila saya melihat dengan sahabat-sahabat lain wajahnya tersenyum.. berseri dan macam orang yang masih hidup. Apabila saya tanya kedua ibu bapanya, dia (Arwah) mahu menghafal 30 juzuk Al-Quran dan itulah hasratnya.


Memang benar bahawa sesiapa yang membaca al-Quran akan bersinar dengan cahaya Al-Quran dan ia adalah jelas pada muka Mohamad Thaqif Amin, ” Katanya.


Beliau berasa sangat kagum apabila mengetahui bahawa Mohamad Thaqif telah menaruh harapan untuk menghafal 30 juzuk al-Quran.

“Saya harap semua orang, sekolah-sekolah dan pihak-pihak lain akan menjadi lebih sedar dan akan belajar daripada kejadian ini,” katanya, sambil menambah bahawa Jabatan Agama Islam Johor tidak lama lagi akan memanggil semua pengetua sekolah tahfiz untuk taklimat untuk membawa penambahbaikan kepada pendidikan sekolah tahfiz dan pengurusan, termasuk prosedur pengambilan kakitangan yang hendaklah diikuti oleh institusi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here