BALTIMORE – Profesor Anila Daulatzai, seorang penumpang Muslim wanita ditarik keluar secara paksa dari pesawat Southwest Airlines. Dia dibawa keluar oleh pegawai keselamatan penerbangan kerana mengalami alahan kepada dua anjing yang berada dalam pesawat itu.

Kejadian yang dialami oleh profesor di Maryland Institute College of Art, Baltimore, ini berlaku pada September lalu. Dia perlu melakukan perjalanan dengan syarikat penerbangan Amerika Syarikat (AS) ke Los Angeles untuk menemani ayahnya yang sakit dan menjalani pembedahan.

Tindakan para pegawai syarikat penerbangan terhadap Daulatzai dirakamkan oleh beberapa penumpang yang kini tular dalam media sosial. Daulatzai dilihat dan didengar menolak pegawai keselamatan syarikat penerbangan yang secara paksa membawa dia keluar dari pesawat.

Profesor berusia 46 tahun itu mendakwa bahawa dia menghadapi diskriminasi oleh Pesawat Southwest. Stepfeed, melaporkan diskriminasi yang dihadapi oleh profesor itu adalah kerana dia seorang wanita dan seorang Muslim.

Syarikat penerbangan itu berkata Daulatzai dipaksa keluar dari pesawat selepas dia mengaku alergi kepada anjing yang boleh mengancam nyawanya. Syarikat penerbangan itu mengesahkan terdapat dua anjing dalam pesawat yang sepatutnya dinaiki oleh Daulatzai.

Daulatzai, kata pihak syarikat penerbangan itu, tidak mempunyai dokumen untuk membuktikan dakwaan alerginya. Wanita itu kemudian ditahan dan dikenakan denda kerana menentang perbuatan disiplin dan kesalahan lain.

Walau bagaimanapun, peguam profesor itu mengatakan bahawa dia tidak mendakwa bahawa alahan itu boleh mengancam nyawanya. Dia juga tidak meminta anjing itu dikeluarkan dari pesawat.

“Profesor Daulatzai mengalami kecederaan fizikal dan trauma mental, memerlukan rawatan kecemasan di hospital tempatan, termasuk untuk kehamilannya, dan masih menjalani rawatan perubatan yang berterusan,” kata peguamnya dalam satu kenyataan.

“Profesor Daulatzai juga menerima surat kebencian, termasuk mesej perkauman dan ancaman keganasan seterusnya. Terdapat percubaan untuk masuk ke rumahnya. Sejak itu dia meninggalkan rumahnya, takut keselamatannya, “kata peguam itu, seperti yang dipetik dari CBS News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here