Kereta baru kepunyaan Presiden Amerika, Donal Trump kini dalam proses menjalani ujian terakhir sebelum ia diserahkan kepada White House bagi kegunaan Trump.

Menurut The Sun, kereta yang digelar oleh Trump sebagai Cadillac One atau The Beast tersebut berharga $1.2 juta atau kira-kira RM5.4 juta dan dikatakan memiliki ciri-ciri keselamatan yang tinggi walaupun kelihatan sedikit paranoid.


Menurut laporan itu, kereta tersebut dibina bagi melindungi serangan biologi dan kimia.

Malah, kereta itu juga mampu bertahan dari bom jalanan dan juga memiliki tangki minyak yang tahan letupan.

Hanya cermin sisi di bahagian pemandu sahaja dibolehkan untuk dibuka dan di dalam bonet pula ada bekas yang berisi darah seandainya Presiden memerlukan transfusi kecemasan.

Antara ciri-ciri keselamatan lain kereta tersebut termasuklah memiliki senapang patah, tayar Kevlar yang mampu bergerak walaupun bocor, dan sistem oksigen yang akan digunakan seandainya berlaku serangan kimia.

Terdapat juga beberapa senjata lain yang diselindungkan di gril hadapan kereta tersebut yang bertujuan bagi menyeras balas penyerang.

Ada laporan yang mendedahkan bahawa kereta itu dibuat oleh General Motors.

The Beast, gelaran bagi kereta rasmi yang dinaiki Presiden Amerika pernah mengalami kerosakan pada 2013 selepas seorang pemandu tersalah memasukkan jenis minyak saat dalam perjalanan ke Israel.

Kesilapan itu mengakibatkan pasukan Secret Service mati kutu bagi mencari kereta ganti untuk membawa Obama ke Tel Aviv.

Walaupun begitu, merea bernasib baik oleh kerana Obama tidak berada di dalam kereta tersebut saat kerosakan itu terjadi.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here