RIYADH – Peluru berpandu pemberontak Yaman yang dilancarkan ke Arab Saudi dilaporkan berjaya dipintas pada malam Sabtu (23/09/2017).

Maklumat ini disampaikan oleh gabungan ketenteraan Arab di tengah-tengah perayaan kebangsaan untuk menandai ulang tahun berdirinya kerajaan tersebut.

Dikatakan, peluru berpandu balistik menyasarkan Khamis Mushait, yang menjadi pangkalan utama gabungan yang diketuai oleh Saudi untuk operasi di Yaman.

Demikian menurutĀ Saudi Press Agency seperti dipetik dariĀ agensi berita AFP.

Peluru berpandu boleh dipintas tanpa sebarang kecederaan atau kerosakan.

“Angkatan Udara Diraja Saudi mendapati pelancaran peluru berpandu balistik itu dari dalam rantau Yaman.”

“Pasukan gabungan kemudian menyasarkan tapak pelancaran.”

Serangan itu berlaku ketika Arab Saudi merayakan hari kebangsaan di seluruh negara, yang menampilkan konsert, tarian rakyat, dan bunga api.

Sebelum ini, serangan peluru berpandu balistik dan pelancaran roket jarak dekat sering berlaku di sempadan selatan. Ia berlaku selepas pasukan gabungan menyerang pemberontak di Yaman.

Minggu lalu, ketua pemberontak mengancam untuk menembak peluru berpandu ke Emiriah Arab Bersatu dan menyerang kapal tangki Arab Saudi di Laut Merah.

Pemberontak Huthi dan sekutu mereka, bekas anggota pasukan keselamatan Yaman yang dikaitkan dengan bekas presiden Ali Abdullah Saleh, memulakan serangan balas terhadap kerajaan Saudi dua tahun lalu.

Seorang penyokong Syiah Houthi memaparkan poster Abdel Malek Al Houthi, ketua pemberontak Syiah Yaman, di bajunya semasa perhimpunan untuk menandai ulang tahun ketiga pengambilalihan Houthi di ibu kota Yaman, di Sanaa, Yaman. (Foto: Hani Mohammed / AP)

Gabungan itu campur tangan pada Mac 2015 untuk menyokong Presiden Abedrabbo Mansour Hadi.

Perang ini telah membunuh lebih daripada 8,500 orang dan mencederakan hampir 49,000 orang lain, menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHO.

Lebih daripada 17 juta rakyat Yaman kini menghadapi kekurangan makanan yang dahsyat.

Di samping itu, epidemik kolera telah membunuh lebih daripada 2,100 orang sejak April lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here