BANGKOK: Pihak berkuasa Thailand telah menahan seorang sami Buddha yang telah memaparkan video dalam talian yang mengecam Islam.

Apichart Punnajanto ditahan Selasa oleh pegawai dari Divisyen Tumpas Jenayah, kata Kolonel Polis, Dusit Promsin di wilayah selatan Songkhla.

Dusit berkata, sami itu ditahan kerana video yang dimuatnaiknya dalam talian, namun dia tidak menerangkan kandungan video itu.

Media Thai menerbitkan gambar yang menunjukkan Apichart ditahan Rabu malam di sebuah kuil di Bangkok.

Sunai Phasuk, penyelidik kanan Thailand Human Rights Watch, mengkritik penahanan sami itu di Twitter. Beliau berkata ia menjadi lebih bukti bahawa di bawah junta tentera yang memerintah, “semua orang berisiko menjadi mangsa kebebasan penggunaan kuasa, tahanan rahsia, dan pendakwaan yang tidak dibenarkan undang-undang.”

Thailand telah diperintah oleh tentera sejak rampasan kuasa 2014 menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokratik, dan junta telah menjelaskan bahawa ia tidak bertolak ansur dengan perbezaan pendapat.

Apichart telah bercakap mengenai banyak isu, tetapi paling terkenal kerana menyiarkan cadangan masjid akan dibakar bila-bila masa apabila seorang sami dibunuh oleh pemberontak pemisah Islam di selatan negara itu, di mana lebih daripada 6,500 orang telah terbunuh sejak pemberontakan meletus pada 2004.

Keganasan berlaku kebanyakannya di tiga wilayah paling selatan di Thailand, satu-satunya yang didiami majoriti Muslim di negara yang didominasi Buddha itu

Apichart juga baru-baru ini memperbaharu persengketaan dengan seorang pegawai agama kerajaan, bercakap dalam sebuah video bahawa dia memfailkan saman fitnah terhadapnya dan dengan sungguh-sungguh mendesak orang di selatan, di mana pegawai itu baru-baru ini dipindahkan, untuk memberinya “sambutan hangat.”

Kerajaan tentera mempunyai kuasa untuk menahan seseorang tanpa proses sewajarnya jika mereka dianggap memberi ancaman terhadap ketenteraman awam atau keselamatan negara. Mereka sering diadakan secara ringkas untuk apa yang disebut “pelarasan sikap” sebelum dibebaskan tanpa caj rasmi.

Yayasan Adat Salib, sebuah kelompok hak asasi yang aktif di selatan, mengatakan tidak mendukung tindakan para pemimpin agama yang menimbulkan konflik di kalangan kelompok agama, tetapi mendesak pembebasan segera Apichart.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here