Ucapan Pemimpin Mynamar Aung San Suu Kyi mengenai isu krisis kemanusiaan yang berlaku di negaranya gagal menangkis sebarang kritikan yang disuarakan oleh masyarakat dunia. Bagaimanapun, ia tidak menjadikan rakyat Myanmar berhenti memberi sokongan kepada Suu Kyi.

Sebagai komitmen untuk menyokong pemimpin negara mereka, orang ramai turun ke jalan dan membuat demonstrasi di pusat bandar Yangon. Memakai pakaian yang mempunyai gambar Suu Kyi, mereka menyaksikan ucapan Suu Kyi melalui skrin besar dan melaungkan kata-kata sokongan.

“Kami, majoriti penduduk di sini, berdiri dengannya. Kami sangat percaya bahawa dia dapat menyelesaikan masalah ini,” kata salah seorang penduduk, Phyu Wint Yee, seperti yang dipetik oleh laman web CNN pada Rabu (20/9).

“Saya bangga kerana dia bercakap bagi pihak kami kepada dunia,” kata seorang lagi penduduk bernama Bran San yang bekerja sebagai penarik beca.

Sementara itu, penduduk lain yang tidak menghadiri ucapan Suu Kyi, menunjukkan sokongan dengan menukar foto profil media sosial mereka dengan gambar Suu Kyi.

Aktivis Bangladesh berdemonstrasi di Dhaka menentang pembunuhan Rohingya di Negeri Rakhine. (Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters)

Sokongan yang diberikan kepada Suu Kyi yang seakan tidak akan habis, menimbulkan persoalan besar di kalangan masyarakat antarabangsa tentang bagaimana pandangan Buddha terhadap majoriti warga Myanmar yang majoriti Buddha terhadap warga Muslim Myanmar di Negeri Rakhine.

Menurut Khin Maung Maung, salah seorang penduduk yang bekerja sebagai penjawat awam selama 50 tahun di negara itu, isu krisis kemanusiaan yang sedang hangat dibicarakan masyarakat dunia adalah maklumat salah yang disebarkan oleh media.

Maung berkata, media antarabangsa hanya menumpukan kepada kumpulan minoriti seperti Rohingya dan mengabaikan penderitaan para penganut Buddha lain, yang merupakan masyarakat majoriti di negara tersebut.

Sama seperti Suu Kyi, mereka menggelar Rohingya sebagai “Bengali”, yang mereka anggap sebagai pendatang tanpa izin. Prinsip yang telah lama mereka pegang adalah bahawa Rohingya bukan warganegara Myanmar tetapi orang yang tidak bermaruah yang menduduki negara ini.

“Mereka adalah pengganas untuk orang asli,” kata seorang penjual mi di daerah Lanmadaw Yangon.

Satu lagi pendapat yang diberikan oleh Tim Win, ejen penghantaran air, adalah bahawa penduduk Rohingya tidak seharusnya mendiami negara mereka. Walau bagaimanapun, mereka terus berkembang biak lebih banyak dari masa ke semasa.

“Penduduk mereka terus berkembang dan mengancam kewujudan Buddha, mereka melahirkan ramai anak,” tambahnya.

“Saya tidak pernah jumpa mereka secara langsung kerana saya diberitahu mereka terlalu berbahaya bagi orang luar,” katanya.

Kekurangan simpati yang dirasakan oleh penduduk Buddha di Myanmar terhadap Rohingya Muslim disebabkan oleh ketakutan terkikisanya kedudukan mereka di sana.

Malah, menurut satu laporan baru-baru ini dari Kumpulan Krisis Antarabangsa, kira-kira 90 peratus penduduk Buddha Myanmar berpendapat bahawa Islam mengancam kewujudan umat Buddha. Oleh itu, mereka memilih untuk menyokong serangan terhadap umat Islam Burma.

“Perasaan bahawa Islam boleh mengancam kewujudan mereka membuatkan umat Buddha hampa, mereka merasakan penderitaan kerana perlu mengamalkan toleransi kepada agama lain di negara mereka,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, Dalai Lama, pemenang hadiah keamanan Nobel, berkata Gautama Buddha seandainya masih hidup akan menolong umat Islam Rohingya di Myanmar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here