(Foto: moroccoworldnews.com)

Selepas bantuan hebat dan berterusan yang disediakan oleh Turki, kita boleh melihat lebih banyak lagi negara yang menghantar bantuan kepada pelarian Rohingya di Bangladesh.

Pada hari Isnin (4/9/17), Maghribi menghantar bantuan kemanusiaan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang melarikan diri dari negara mereka Myanmar seperti yang dilaporkan oleh Morocco World News.

Kementerian Luar Negeri Maghribi berkata bantuan itu dihantar atas arahan Raja Mohammed VI untuk meringankan penderitaan minoriti Muslim ini dan menyokong usaha-usaha yang dilakukan oleh Bangladesh, yang memberikan perlindungan kepada pelarian-pelarian ini.

Bantuan Maghribi, yang terdiri daripada khemah, selimut, bahan makanan dan ubat-ubatan, akan dihantar oleh pesawat tentera Angkatan Bersenjata Diraja.

Pada bulan Jun lalu, Kerajaan Maghribi mengambil satu lagi tindakan kemanusiaan dengan memberikan arahan untuk menghantar bekalan makanan ke Qatar berikutan keputusan empat negara Arab untuk menghentikan hubungan dan mengenakan sekatan ke atas Negara Qatar, yang bergantung kepada import makanan.

“Tindakan kemanusiaan ini bertujuan membantu usaha sebuah negara saudara untuk menghadapi kemasukan besar minoriti Muslim Rohingya, yang berasal dari Myanmar,” menurut satu kenyataan.

Menurut seorang pegawai kanan Hak Asasi Manusia PBB, layanan Myanmar terhadap minoriti Rohingya Muslim nampaknya merupakan “contoh tepat” pembersihan etnik.

Dalam satu ucapan kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva, Zeid Ra’ad Al Hussein mengecam “operasi keselamatan kejam” terhadap Rohingya di Negeri Rakhine, yang dikatakan “jelas tidak sepadan” terhadap serangan pemberontak yang dilakukan bulan lalu.

(Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

Lebih 310,000 orang telah melarikan diri ke Bangladesh beberapa minggu kebelakangan ini, sementara yang lain terperangkap di sempadan, di tengah laporan yang menyatakan berlaku pembakaran kampung Muslim Rohingya dan pembunuhan tanpa kebenaran undang-undang.

“Saya menyeru kerajaan untuk mengakhiri operasi ketenteraan yang kejam, dengan bertanggungjawab untuk semua pelanggaran yang telah berlaku, dengan diskriminasi yang teruk dan meluas terhadap penduduk Rohingya,” kata Hussein.

Tindakan keras terbaru terhadap minoriti Muslim Rohingya telah meletus pada 25 Ogos lalu apabila sebuah kumpulan pemberontak Rohingya menyerang balas polis di utara Rakhine dan membunuh 12 orang.

Kumpulan militia, pasukan keselamatan tempatan dan tentera Burma bertindak balas dengan “operasi pembersihan” yang telah memaksa pelarian ke Bangladesh dan meninggalkan puluhan ribu lagi di dalam negeri.

Menteri Luar Bangladesh menuduh kerajaan Myanmar melakukan pembunuhan terhadap Rohingya, sementara Dalai Lama, pemenang hadiah keamanan Nobel, berkata Gautama Buddha seandainya masih hidup akan menolong umat Islam Rohingya di Myanmar.

Di Washington, jurucakap White House Sarah Huckabee berkata:

“Amerika Syarikat sangat terganggu dengan krisis yang sedang berlaku di Burma di mana sekurang-kurangnya 300,000 orang telah melarikan diri dari rumah mereka berikutan serangan terhadap pos keselamatan Burma pada 25 Ogos.

“Kami mengulangi kutukan kami terhadap serangan-serangan itu dan keganasan yang berlaku.”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here