(Foto: Youtube)

Peperangan boleh berlaku pada bila-bila masa walaupun sesuatu negara itu kelihatan berada dalam keadaan aman. Buktinya, akhir-akhir ini beberapa negara terlibat dalam konflik panas yang tidak menolak kemungkinan boleh mencetuskan peperangan.

Sementara itu, tidak menolak kemungkinan terdapat beberapa negara telah membuat perancangan untuk menyerang negara lain untuk menguasainya. Dan rancangan itu benar-benar wujud dan terbukti kebenarannya. Buktinya terdapat beberapa dokumen rahsia kerajaan yang bocor, di mana dokumen itu mengandungi pelan kerajaan sebuah negara untuk mengambil alih negara lain.

Dipetik Laicikang.com dari Listverse, berikut adalah rahsia kerajaan yang mahu menyerang negara-negara lain yang didedah kepada orang ramai. Nasib baik rancangan itu tidak dilaksanakan kerana jika ia berlaku, mungkin dunia sudah hancur.

1. Rancangan Perang Merah: Amerika Merancang untuk Menyerang Kanada

(Foto: listverse.com)

Semasa Perang Dunia II, Amerika Syarikat mempertimbangkan kemungkinan mengisytiharkan perang terhadap Britain bermula dengan menyerang Kanada. Sekiranya Britain menyerang Amerika Syarikat, kerajaan Amerika Syarikat mengesyaki bahawa British akan meletakkan tentera di Kanada.

Sudah tentu Amerika tidak akan membiarkannya. Dari sana datang rancangan untuk menyerang Kanada terlebih dahulu. Matlamatnya adalah untuk merampas bandar Halifax supaya British tidak boleh menggunakannya sebagai pelabuhan.

Untuk melaksanakannya dengan cepat, AS merancang untuk mengebom bandar dengan gas beracun. Kemudian, AS merancang untuk mengambil alih loji kuasa di Niagara Falls. Selepas itu, AS akan mengambil alih lombong nikel di Ontario Barat. Sekiranya Kanada berada di tangan AS, mereka fikir Britain akan meminta perdamaian.

2. Plot Pertahanan Nombor Satu: Rancangan Kanada Untuk Menyerang AS

(Foto: listverse.com)

Di saat Amerika Syarikat merancang untuk menyerang Kanada, Kanada juga mempunyai rancangan untuk menyerang AS. Uniknya, Kanada membuat rancangan pencerobohan ini lebih awal dari AS.

Pada awal 1921, Kanada sudah bimbang bahawa Amerika akan menyerang. Mereka bersedia untuk menyerang, dan juga bersedia untuk melancarkan serangan kejutan. Kerajaan Kanada juga telah menghantar pegawai ke AS untuk mencari titik lemah Amerika Syarikat untuk mereka serang.

Kanada tidak berniat untuk menakluk Amerika Syarikat, tetapi mereka hanya mahu AS menjadi begitu sibuk sehingga Britain dapat campur tangan. Rancangan Kanada adalah untuk mengambil alih Pantai Barat dengan menghantar tentera untuk merampas Albany, dan tentera laut Kanada merampas Maine.

Jika rancangan mereka berjaya, Kanada menganggap bahawa mereka akan mempunyai lebih banyak sekutu, termasuk Jepun, Perancis dan Mexico yang bergabung untuk memusnahkan Amerika Syarikat.

3. Operasi Dropshot: Rancangan AS Untuk Menyerang Kesatuan Soviet

(Foto: listverse.com)

Jika sejarah agak berbeza, Perang Dingin tidak akan menjadi sejuk sama sekali. Ia akan menjadi perang nuklear habis-habisan yang akan menghilangkan Rusia dari peta. Terdahulu, AS adalah satu-satunya negara yang mempunyai akses kepada senjata nuklear.

Amerika Syarikat mempunyai sekurang-kurangnya sembilan rancangan untuk menghapuskan Kesatuan Soviet dari peta. Salah satu rancangan AS yang paling mengejutkan adalah arahan untuk menggugurkan 300 bom nuklear pada 200 sasaran dalam Kesatuan Soviet. Kerajaan AS bahkan menandakan tarikh serangan ini, tepatnya pada 1 Januari 1957, di mana mereka akan melancarkan bom nuklear terhadap Kesatuan Soviet.

Tetapi rancangan AS dibatalkan kerana Kesatuan Soviet ketika itu menguji bom atom pertama mereka. Jika Kesatuan Soviet tidak menguji bom atom, mungkin negara itu kini menjadi tanah yang terbiar dengan radioaktif.

4. Tujuh Hari Ke Rhine: Rancangan Kesatuan Soviet Terhadap Eropah

(Foto: listverse.com)

Pada tahun 1979, Kesatuan Soviet boleh saja mencetuskan Perang Dunia III kerana salah satu rancangan mereka yang bocor. Rancangannya ialah bahawa Kesatuan Soviet akan menyerang separuh daripada benua Eropah.

Rancangan ini datang dari idea bahawa NATO akan melancarkan serangan ke atas Poland. Walau bagaimanapun, Kesatuan Soviet tidak akan membenarkannya berlaku, dan merancang untuk menyerang NATO terlebih dahulu.

Soviet merancang untuk melancarkan senjata atom dengan kekuatan 7.5 megaton yang disasarkan di Jerman Barat, Belgium, Belanda dan Denmark. Kemudian Soviet akan menghantar tentera mereka untuk merebut setiap daerah di Eropah sehingga Sungai Rhine.

Apa yang menakutkan, Soviet telah menjangkakan bahawa Bandar Prague dan Warsaw akan dimusnahkan oleh senjata nuklear. Soviet menganggarkan bahawa lebih daripada dua juta rakyat Poland akan mati, dan perang dunia baru akan bermula.

5. Rancangan Nazi Menyerang Jepun

(Foto: listverse.com)

Nazi tidak pernah percaya bahawa pakatan mereka dengan Jepun akan bertahan lama. Mereka fikir bahawa selepas perang berakhir, hubungan Nazi dengan Jepun akan berakhir. Dari situ, Hitler meramalkan akan ada perang antara bangsa putih dan kuning.

Hitler percaya ia tidak akan berlaku dalam masa terdekat, meramalkan bahawa mungkin ada 100 tahun keadaan aman sebelum Jepun dan Nazi bertempur. Namun, mereka masih perlu bersedia untuk itu.

Heinrich Himler, salah seorang jeneral yang paling berpengaruh di Jerman Nazi, ditugaskan untuk menjadikan SS bersedia untuk bertarung. Kebimbangan terbesarnya adalah bahawa orang Jerman akan bertambah leka dan lemah ketika berdamai.

Nazi fikir bahawa suatu hari nanti Jepun akan menyerang, jadi untuk mencegahnya daripada berlaku, Himler ditugaskan untuk membentuk pasukan khas yang bersedia menyerang Jepun pada bila-bila masa. Tetapi pertempuran antara Jepun dan Nazi tidak pernah berlaku kerana keduanya kalah dalam perang melawan sekutu.

Dia akan menghabiskan dekad yang akan datang untuk menjadikan orang Jerman berkembang biak seperti “taman botani” untuk meningkatkan populasi mereka sebesar mungkin. Apabila tiba masanya, dia meramalkan, Jepun akan mempunyai tentera lebih daripada satu bilion. Jerman perlu bersedia untuk menyamai nombor mereka.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here