(Foto: fitlife.tv)

Mungkin tidak berlebihan jika kita simpulkan bahawa keadaan kesihatan badan kita boleh ditentukan dari tabiat yang kita lakukan setiap hari.

Jika tabiat kita dipenuhi dengan perkara-perkara positif seperti makan sihat secara teratur, tidur tepat pada masanya, dan dapat menguruskan tekanan dengan baik, maka kesihatan tubuh juga akan terpelihara.

Sebaliknya, jika kita kurang memberikan perhatian kepada makanan yang kita makan termasuk beberapa jenis tabiat yang tidak sihat, maka kita boleh menuai penyakit itu pada usia tua kita.

Jadi, apakah contoh tabiat yang tidak sihat yang biasanya anda lakukan setiap hari? Seperti dipetik Laicikang.com dari boldsky.com, berikut adalah contohnya.

1. Menggunakan bekas plastik untuk makanan

(Foto: boldsky.com)

Tanpa anda ketahui bahan kimia dalam bekas plastik boleh membahayakan kesihatan anda, terutamanya jika terdedah kepada suhu panas. Bisfenol A (BPA) akan dibebaskan dan kemudian meresap ke dalam makanan atau minuman dan seterusnya badan.

Selain kerana suhu panas, proses pembersihan bekas plastik juga boleh membuat BPA dibebaskan. Inilah yang menjadikan plastik sangat bertoksik.

2. Pakai kasut getah

(Foto: boldsky.com)

Kasut getah sangat selesa dipakai. Walau bagaimanapun, kasut ini tidak dapat memberikan sokongan atau kestabilan yang baik untuk tumit kaki. Kesannya adalah menyebabkan keabnormalan dalam bentuk kaki, membentuk kulit keras, dan sakit di kaki.

3. Menggunakan maskara yang berlebihan

(Foto: lightskincure.org)

Penggunaan maskara untuk membuat bulu mata wanita menjadi lentik. Maskara biasanya mengandungi komponen seperti paraben, serbuk aluminium, dan propilena glikol yang boleh membahayakan mata. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidak menggunakannya secara berlebihan.

Di samping itu, elakkan memberi pinjam maskara kepada orang lain kerana ia boleh menyebabkan penyebaran bakteria yang menyebabkan ia menjadi jangkitan dan membahayakan kesihatan.

4. Menggunakan kuali tidak melekat semasa memasak

(Foto: boldsky.com)

Kuali tidak melekat biasanya diperbuat daripada bahan kimia yang dipanggil perfluorinated yang sangat berbahaya kepada kesihatan. Apabila digunakan di atas suhu melebihi 230 darjah Celsius, permukaan menggoreng akan membebaskan zat pemeruap yang sangat bahaya.

Kehadiran bahan kimia ini dalam darah manusia bahkan boleh menyebabkan munculnya sel-sel kanser.

5. Mandi dengan sabun anti bakteria

(Foto: boldsky.com)

Penggunaan sabun anti-bakteria untuk mandi bertujuan untuk menghapuskan sebanyak mungkin bakteria. Tetapi perkara yang anda tidak tahu adalah bahawa sabun anti bakteria mengandungi triclosan yang boleh melemahkan sistem imun dan melawan penyerapan antibiotik dalam tubuh.

Di samping itu, bahan ini juga mampu menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan distrofi otot.

Jadi, itulah beberapa contoh tabiat harian yang biasanya kita lakukan pada masa muda yang boleh menjejaskan kesihatan badan. Kita seboleh mungkin cuba untuk mengelakkannya supaya tubuh badan kita tetap sihat sehingga usia tua.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here