Perpaduan antara Muslim Rohingya dan Turki bermula sejak Perang Dunia Pertama lagi, apabila mereka memberikan sokongan material dan emosi kepada Kerajaan Uthmaniyyah, satu dokumen yang dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Turki Fikri Işık pada Jumaat seperti yang dilaporkan oleh Daily Sabah.

Menurut rekod yang diperoleh daripada arkib Uthmaniyyah, orang Rohingya menghantar 1,391 pound kepada Uthmaniyyah pada tahun 1913 sebagai bantuan kepada orang Turki yang cedera dalam Perang Balkan, yang berlaku antara 1912 hingga 1913.

Surat itu ditulis kepada Grand Vizier Prince Hilmi Paşa, mengucapkan tahniah kepada kerajaan untuk kemenangannya. Ketua Bantuan Dana Ottoman di Rangoon, Ahmed Mawla Dawood, mengatakan dalam surat itu:

“Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada Yang Mulia dan ahli-ahli Kabinet anda dan semua tokoh agama Turki atas penghormatan yang menakjubkan dan mengagumkan merebut kembali Adrianople dan beberapa wilayah yang hilang dan dengan itu memulihkan martabat Empayar Uthmaniyyah.”

Perpaduan antara Muslim Rohingya dan Turki bermula sejak Perang Dunia Pertama, kata Timbalan Perdana Menteri Turki.

Beliau juga menyatakan bahawa rakyat Rohingya meraikan kemenangan saudara-saudara sesama mereka dan solat di masjid-masjid.

Timbalan Perdana Menteri Turki menyatakan dalam satu tweet bahawa surat tersebut menunjukkan solidariti yang mendalam antara Rohingya dan rakyat Turki. Işık berkata:

 

“Negara kita yang bersyukur sentiasa berdiri di samping orang-orang yang ditindas dan yang tidak bersalah, dan memberikan harapan kepada mereka yang memerlukan.”

Beliau berkata Turki, yang diketuai oleh Presiden Recep Tayyip Erdogan, akan terus memberi bantuan kepada semua yang memerlukan.

Ankara menggesa tindakan antarabangsa terhadap penganiayaan kaum Muslim Rohingya di Negeri Rakhine, Myanmar.

Presiden Recep Tayyip Erdogan bercakap dengan pemimpin Myanmar Aung San Suu Kyi dan hasilnya Turki dibenarkan menghantar bantuan kemanusiaan kepada Rohingya.

Menteri Luar Negeri Mevlüt Çavuşoğlu juga bercakap dengan rakan-rakan dari pelbagai negara untuk menggesa negara lain untuk mengambil tindakan.

Pada hari Khamis lalu, Wanita Pertama Turki Emine Erdoğan dan delegasi politik serta organisasi bukan kerajaan pergi ke Bangladesh untuk melawat pelarian Rohingya di sebuah kem di Cox’s Bazaar.

Keganasan berlaku di Negeri Rakhine selepas pasukan keselamatan melancarkan operasi terhadap kaum Muslim Rohingya, memaksa sekurang-kurangnya 120,000 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak melarikan diri dan seterusnya mencari perlindungan di negara jiran Bangladesh sejak 25 Ogos, apabila pertempuran bermula.

Seorang ibu Rohingya menangis selepas Anggota Penjaga Sempadan Bangladesh (BGB) menyekat mereka untuk memasuki Bangladesh, di Cox’s Bazar, 27 Ogos 2017. (Foto: Reuters)

Pasukan keselamatan Myanmar dituduh menggunakan kekerasan kepada Rohingya termasuk wanita dan kanak-kanak dan memusnahkan rumah-rumah mereka.

PBB mendokumentasikan yang mencatatkan berlaku secara besar-besaran rogol, pembunuhan – termasuk bayi dan kanak-kanak. Wakil Rohingya telah menyatakan kira-kira 400 orang telah terbunuh dalam tindakan keras itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here