KUALA LUMPUR – Syarikat penerbangan tempatan perlu melakukan bacaan doa sebelum berlepas, Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Zulkifli Mohamad al-Bakri memberi cadangan itu berikutan kontroversi mengenai gesaan juruterbang AirAsia X supaya penumpang berdoa berikutan masalah enjin.

Beliau berkata, doa-doa sedemikian boleh membantu memastikan keselamatan penerbangan.

Memetik firman Allah Taala dalam ayat 206 surah Al-A’raf, beliau berkata, doa adalah senjata bagi orang beriman dan sifatnya juga adalah satu bentuk ibadat, sehingga Allah SWT sendiri menyarankan dan memerintahkan kita untuk berdoa kepada-Nya dalam kehidupan.”


Oleh itu, kami sejujurnya ​​mencadangkan kepada syarikat penerbangan di Malaysia seperti Malaysia Airlines Bhd, AirAsia, Malindo dan Firefly untuk memulakan perjalanan musafir dengan doa yang dianjurkan.

“Ini akan memberi keberkatan kepada perjalanan dan, InsyaAllah, membawa keselamatan dan kedamaian kerana difahami bahawa musafir adalah sebahagian daripada ujian dan kesukaran yang harus para pelancong Islam hadapi,” katanya dalam satu kenyataan.

Setakat ini, beberapa syarikat penerbangan beberapa negara termasuk Brunei telah mengamalkan bacaan doa perjalanan sebelum pesawat berlepas.

Itulah Allah yang bersifat Maha Kuasa dan Maha Penyayang. Sebaiknya amalan berdoa sebelum dan ketika musafir kita promosikan dengan sebanyak mungkin supaya manfaatnya dapat diperolehi semua pihak, katanya.

Menurutnya, antara sikap mengelakkan takbur dan membesarkan diri ialah dengan selalu meminta dan berdoa kepada Allah SWT dan mengaku kelemahan diri dalam mengawal urusan.

Tambah beliau, Islam menganjurkan umatnya untuk berdoa, lebih-lebih lagi ketika musafir, sama ada bagi perjalanan jauh atau dekat, termasuk doa menaiki kenderaan berdasarkan oleh Allah Taala sendiri di dalam al-Quran dengan firman-Nya:

وَالَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا وَجَعَلَ لَكُم مِّنَ الْفُلْكِ وَالْأَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَ (12) لِتَسْتَوُوا عَلَىٰ ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْكُرُوا نِعْمَةَ رَبِّكُمْ إِذَا اسْتَوَيْتُمْ عَلَيْهِ وَتَقُولُوا سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَٰذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ (13) وَإِنَّا إِلَىٰ رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ (14)

“Ayat di atas jelas menunjukkan bahawa Allah-lah yang memudahkan perjalanan kita tatkala kita bergantung harap kepada-Nya.

Begitu juga ini menunjukkan Allah lah berikan kemudahan untuk mengendalikan kenderaan sekalipun seseorang itu memang terlatih untuk mengendalikan satu-satu kenderaan, kebergantungan kepada Allah SWT amat perlu kerana hakikatnya Dialah yang menguasai setiap sesuatu, katanya.

Perdebatan mengenai kesesuaian juruterbang yang meminta penumpang berdoa semasa keadaan kecemasan berlaku selepas seorang bekas menteri mengkritik kapten pesawat AirAsia X untuk melakukannya setelah pesawat itu mengalami masalah enjin ketika terbang dari Perth ke Kuala Lumpur minggu lalu.

Kapten Ibrahim Jalaluddin, juruterbang Pesawat D7 237, mempertahankan diri dengan mengatakan bahawa beliau menjadi tenang dalam situasi itu dan melihat tidak ada masalah untuk mendapat pertolongan ilahi.

Selain daripada majikannya, Jabatan Penerbangan Awam juga telah mempertahankan juruterbang tersebut, menegaskan bahawa tidak ada yang salah dengan menyeru untuk berdoa dalam keadaan kecemasan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here