Aung San Suu Kyi (Foto: Oslo Times)

NAYPYIDAW – Pemenang Hadiah Keamanan Nobel, Aung San Suu Kyi, akhirnya memberikan respon terbuka mengenai nasib minoriti Rohingya di Myanmar itu. Etnik Rohingya telah menjadi mangsa keganasan yang tercetus hampir dua minggu lalu.

Suu Kyi, yang memegang jawatan sebagai penasihat negara Myanmar, adalah pemimpin de facto negara, mengatakan kerajaannya sedang berusaha untuk melindungi hak-hak Rohingya. Ia dinyatakan dalam perbualan telefon dengan Presiden Turki Tayyip Erdogan.

“Kami tahu dengan baik, lebih daripada kebanyakan, apa yang dimaksudkan untuk dilucutkan hak asasi manusia dan perlindungan demokrasi,” kata Suu Kyi, dalam perbualan seperti yang dipetik oleh CNN, Khamis (6/9/2017).

“Jadi kita pastikan semua orang di negara kita berhak untuk melindungi hak, keadilan, dan bukan hanya politik tetapi juga mempertahankan sosial dan kemanusiaan,” katanya.

Aktivis membakar poster yang memaparkan gambar Aung San Suu Kyi (Foto: AP)

Dalam perbualan telefon, Suu Kyi juga mengatakan bahawa banyak maklumat yang salah telah disebarkan untuk mempromosikan kepentingan pengganas. Beliau menambah bahawa kerajaannya telah bekerja keras untuk memastikan keganasan tidak tersebar di seluruh Negeri Rakhine.

Suu Kyi mengecam berita penipuan mengenai mangsa Rohingya seperti tindakan Timbalan Perdana Menteri Turki Mehmet Simsek, yang telah memuat naik foto mayat mangsa dan perang di tempat lain, tetapi mendakwa dia sebagai mangsa Rohingya.

Berita palsu yang sama juga turut tersebar di media sosial sejak di pelbagai negara Islam sejak beberapa minggu yang lalu.

Malah bekas Menteri Komunikasi dan Maklumat Indonesia, Tifatul Sembiring, telah memuat naik gambar mangsa pembunuhan Rohingya etnik Muslim di Negeri Rakhine, Myanmar, di akaun Twitternya sendiri.

Kemudian Tifatul mengakui kesilapan memuat naik foto itu, tetapi beliau dikritik netizen kerana tidak memeriksa kebenaran foto tersebut sebelum memuat naiknya.

Muslim Rohingya berdemonstrasi di luar kedutaan Burma di Kuala Lumpur pada Jumaat (Foto: Getty)

Walau bagaimanapun, tidak semua berita yang disebarkan tentang tentera Myanmar adalah berita palsu.

Awal tahun ini penyiasat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan Tatmadaw (gelaran tentera Myanmar) menggunakan “kekejaman yang dahsyat” dalam operasi ketenteraan yang boleh dianggap pembersihan etnik minoriti Rohingya.

Kerajaan Suu Kyi menafikan tuduhan itu dan enggan memberikan visa kepada pegawai PBB yang ditugaskan untuk menyiasat tuduhan itu.

Sebaliknya, beliau menuduh Bangsa-Bangsa Bersatu bekerjasama dengan pengganas bagi menanamkan sikap anti-kerajaan terhadap Kerajaan Myanmar.

Suu Kyi telah dikritik sejak kebelakangan ini kerana gagal menghalang pembunuhan beramai-ramai etnik Rohingya oleh kerajaannya. Ia sama sekali bertentangan dengan imej Suu Kyi sebagai pejuang hak asasi manusia.

(Foto: BBC)

Sekurang-kurangnya 123,000 Rohingya telah melintasi sempadan Bangladesh hanya dua minggu selepas tindakan ganas tentera Myanmar. Keganasan meningkat selepas serangan yang dilakukan ke atas pos sempadan di mana kerajaan menyalahkan kumpulan pengganas.

Pelarian membawa cerita tentang kematian dan kemusnahan dari dalam wilayah Myanmar. Imej satelit yang dikeluarkan oleh Human Rights Watch menunjukkan seluruh kampung telah diratakan ke tanah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here