Dalam dunia ini terdapat pelbagai bentuk bangunan yang juga mempunyai fungsi yang berbeza-beza. Hasil dari kemajuan teknologi yang sangat pesat, banyak bangunan-bangunan unik mampu dibina yang mempunyai senibina yang sangat cantik sekali, bahkan sangat sukar difahami, bagaimana cara bangunan tersebut boleh dibina. 


Selain daripada cantik dan unik, bangunan-bangunan memerlukan kos yang sangat besar ketika proses binaannya, baik berupa bahan, isi bangunan tersebut atau beberapa hal lain yang membuat bangunan tersebut jadi sangat indah. Berikut kami kongsikan 10 senibina bangunan yang sangat menakjubkan.

1. Cubic House, Rotterdam, Netherland


Piet Blom merupakan seorang arkitek dan telah menaruh idea ‘Cubic Houses’ ketika tahun 1970-an lagi. Sebahagian daripadanya telah dibuat di Helmond dan apabila bandar Rotterdam menyuruh beliau untuk membangunkan rumah di atas jambatan pejalan kaki, beliau menggunakan konsep seperti ini.

2. Dancing Building, Prague, Czech Republik

‘Dancing Building’ merupakan nama gelaran yang digunakan oleh bangunan Nationale-Nederlanden yang berada di pusat bandar Prague.

Konsep bangunan ini dicipta oleh arkitel Vlado Milunić yang merupakan seorang arkitel berbangsa Croatia-Czech dengan kerjasama dengan Frank Gehry dari Kanada. Bangunan ini siap dibina pada tahun 1996 dan tapaknya terletak di atas bekas bangunan yang hancur dalam kejadian pengeboman di Prague pada tahun 1945.

3. Rumah UFO, Sanjhih, Taiwan

Rumah Sanzhi UFO juga dikenali sebagai rumah pod Sanzhi direka menyerupai rumah Futuro, Namun bangunan-bangunan ini telah dimusnahkan pada tahun 2010.

4. Kansas City Parking Garage, Missouri, Amerika Syarikat

Sekali tengok bangunan ni mesti terfikir yang bangunan ni tempat jual buku kan? Tidak, sebenarnya ia hanyalah garaj kereta. Sungguh menakjubkan!

5. The Crooked House, Sopot, Poland

Krzywy Domek atau The Crooked House telah dibina pada tahun 2004. Ia mempunyai keluasan kira-kira 4,000 meter persegi (43,000 kaki persegi) dan merupakan sebahagian daripada pusat membeli-belah Rezydent.

Ia telah direka oleh Szotyńscy & Zaleski yang diilhamkan oleh ilustrasi dongeng dan lukisan Jan Marcin Szancer dan Per Dahlberg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here