Keganasan yang dilakukan oleh tentera Rohingya di Myanmar di Rakhine telah mendapat kecaman masyarakat antarabangsa khususnya Muslim.

Sehingga kini tentera Burma masih menutup pintu kepada bantuan kemanusiaan kepada Rakhine. Sementara itu, beribu-ribu Rohingya melarikan diri ke sempadan Bangladesh tanpa makanan atau bekalan.

Myanmar, yang dahulunya dikenali sebagai Burma, telah dikenali sebagai junta tentera selama bertahun-tahun. Hanya pada November 2015 lalu mereka mengadakan pemilihan secara demokratik. Parti Aung San Suu Kyi, Liga Demokrasi Negara memenangi pilihan raya.

Walaupun mendapat majoriti undi di parlimen, pengaruh angkatan tentera tidak hilang. Panglima Angkatan Bersenjata Myanmar, Jeneral Senior Min Aung Hlaing masih dalam kawalan penuh terhadap tentera dan isu pertahanan dan keselamatan negara.

Selama bertahun-tahun berkuasa, junta tentera membina angkatan tentera mereka dengan kuat.

Seperti Laicikang.com terjemah dari merdeka.com, sebuah laman web yang menyenaraikan kekuatan ketenteraan dunia, globalfirepower, meletakkan Myanmar pada kedudukan yang ke-31 di dunia. Lebih kuat dari Malaysia yang pada kedudukan 33.

Namun, kedudukan itu masih jauh ketinggalan berbanding Indonesia yang berada pada kedudukan 14 dan menjadi negara dengan kekuatan tentera terkuat di Asia Tenggara.

Laman web itu mengatakan Myanmar mempunyai 406,000 anggota tentera yang aktif, manakala Indonesia mempunyai 435,000 dan Malaysia mempunyai 110,000 tentera aktif.

Tentera Myanmar juga agak kuat. Mereka mempunyai 592 unit kereta kebal, 1,300 kenderaan perisai dan beratus-ratus artileri dan pelancar roket. Jumlah ini melebihi kepunyaan tentera Indonesia dan Malaysia.

Kereta kebal MBT 2000 buatan China dan T-72S buatan Ukraine menjadi tulang belakang Angkatan Tentera Myanmar ini. Bagi kenderaan pengangkut pasukan, tentera Myanmar menggunakan BTR-3U buatan Ukraine.

Seperti yang diketahui, tentera Indonesia bergantung pada Kereta Kebal Leopard yang dibuat di Jerman, salah satu kereta kebal terbaik di dunia. Sementara itu, Malaysia masih menggunakan PT-91M buatan Poland.

Tentera Udara Myanmar bergantung pada pesawat tempur pelbagai guna MiG-29 dan pesawat pejuang buatan China seperti Nanchang Q-5, Chengdu J-7 dan Shenyang J-6.

Melihat ini, tentera Indonesia pula dengan barisan SU-27/30 serta F-16 Block 52ID dan T-50i Golden Eagle masih berada pada tahap teratas.

Kekuatan maritim Myanmar tidak terlalu kuat. Mereka mempunyai 5 kapal frigat, 3 korvet dan 40 kapal peronda, ketinggalan jauh jika dibandingkan dengan Indonesia. Manakala Tentera Maritim Diraja Malaysia mempunyai 2 kapal frigat, 6 korvet dan 41 kapal peronda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here