(Foto: cookpad.com)

Makan makanan mentah, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan adalah disyorkan. Kerana jika makanan itu tidak melalui proses memasak dipercayai lebih kaya kandungan nutrisi di dalamnya. Tubuh boleh mendapatkan nutrien yang berguna untuk menyokong kesihatan keseluruhan tubuh.

Walau bagaimanapun, menurut penyelidikan yang dipetik Laicikang.com dari thehealthsite.com, terdapat beberapa jenis sayur-sayuran yang sepatutnya dimasak terlebih dahulu daripada dimakan mentah.

1. Lobak

(Foto: Shutterstock/ORLIO)

Penggunaan lobak mentah, terutama jenis lobak kecil tidak diragui lagi kesedapan rasanya. Walau bagaimanapun, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Pertanian dan Kimia Makanan pada tahun 2008 mengatakan bahawa lobak yang dimasak akan lebih dapat memelihara zat antioksidan dalam lobak.

Di samping itu, proses memasak juga dapat meningkatkan kandungan beta karotena dalam lobak.

2. Zucchini

(Foto: joyfullbelly)

Zucchini mempunyai tekstur yang sama seperti timun. Penyelidikan mendapati bahawa seperti lobak, proses memasak zucchini sebenarnya dapat memelihara bahan-bahan antioksidan di dalamnya.

3. Brokoli

(Foto: Shutterstock/ARENA Creative)

Brokoli mempunyai kesan yang sihat untuk mencegah kanser. Penyelidikan pada tahun 2008 mendapati kesan proses memasak brokoli pada kandungan karotenoid di dalamnya. Hasilnya, proses memasak ini menjadikan brokoli lebih selamat untuk digunakan. Dan disarankan agar anda masak brokoli dengan mengukus dan bukannya mendidih.

4. Tomato

(Foto: Shutterstock/ARENA Creative)

Tomat mengandungi sebatian sihat yang dipanggil likopena. Zat ini baik untuk menyokong kesihatan jantung dan mencegah kanser. Daripada memakan mentah, anda boleh mendapat manfaat yang lebih sihat dengan memasak tomato terlebih dahulu.

Penyelidikan di atas membuktikan bahawa makan makanan mentah tidak selalu sihat. Tetapi ingat, proses memasak yang dilakukan hendaklah jangan sampai merosakkan nutrisi dalam sayur-sayuran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here