(Foto: AP/Kamran Jebreili, File)

Krisis Teluk yang membabitkan Qatar dan Arab Saudi masih tidak menunjukkan petanda akan tamat. Walaupun diasingkan, Qatar menunjukkan pendirian yang sangat baik apabila membenarkan rakyat dari negara yang memutuskan hubungan diplomatik tinggal di wilayah negaranya.

Sebuah kenyataan yang dilaporkan oleh media kerajaan Qatar menyatakan Doha “tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap rakyat yang berasal dari negara-negara yang memutuskan hubungan diplomatik atau menurunkan perwakilan perwakilan diplomatik dengan Qatar.” Demikian seperti Laicikang.com petik dari Al Arabi, Isnin (12/6/2017).

Dalam kenyataan itu disebutkan pula, Qatar bertindak sesuai dengan keyakinan dan prinsipnya yang teguh.

Sementara itu, dasar pemutusan hubungan diplomatik dan sekatan udara dan laut yang diambil Saudi dinilai akan menjejaskan lebih daripada 11,000 rakyat negara-negara Teluk.

Atas dasar tuduhan menyokong ekstremisme dan keganasan, Arab Saudi, Bahrain, Mesir, Emiriah Arab Bersatu, Mauritius, Mauritania, Yaman, Libya, dan Maldives memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar.

Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, dan Bahrain malah mengenakan sekatan udara dan laut terhadap Qatar dan memerintahkan rakyat yang berasal dari Qatar meninggalkan negara mereka dalam waktu 14 hari sejak pemutusan hubungan diplomatik pada 5 Jun lalu.

Data Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Kebangsaan Doha menunjukkan, seramai 8,254 rakyat Saudi bermukim di Qatar. Manakala, terdapat seramai 2,349 warga Bahrain yang tinggal di negara Qatar yang hanya mempunyai luas 11,571 kilometer persegi tersebut.

Qatar yang merupakan salah satu pemilik Sovereign Wealth Fund (SWF) terbesar di dunia ini pun menjadi “rumah” bagi 748 rakyat Emiriah Arab Bersatu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here