Setiap orang pasti pernah terkena batuk. Batuk merupakan penyakit yang datangnya tidak boleh disangka. Walaupun nampak remeh, namun batuk juga boleh menjadi penyakit yang berbahaya dan menjengkelkan. Bagaimana tidak? Batuk bukan sahaja membuatkan kita merasa letih, malah suara yang keluar juga akan membuat orang di sekeliling kita merasa terganggu, sehingga tidak selesa. Batuk terdiri dari batuk kering dan batuk berkahak. Batuk kering adalah batuk yang tidak mengeluarkan kahak, manakala batuk berkahak adalah batuk yang mengeluarkan kahak yang biasanya berwarna kuning kehijau- hijauan.

Jadi, apa petua yang boleh kita amalkan apabila terkena batuk berkahak? Tentu penyelesaiannya adalah menghilangkan kahaknya. Berikut adalah cara semulajadi yang dikutip laicikang.com dari halosehat.com yang boleh dilakukan di rumah untuk mengeluarkan kahak yang ada di tekak.

1. Teh lemon 

Antara bahan semulajadi untuk menghilangkan kahak adalah dengan teh lemon. Lemon merupakan buah yang dipercayai mujarab untuk menghilangkan kahak. Ini kerana kandungan asid sitrik dalam buah lemon dipercayai mampu menjadi antiseptik semulajadi yang mampu menghilangkan kahak di kerongkong. Cara membuatnya adalah dengan mencampurkan lemon dengan teh hangat tanpa gula. Penggunaan gula mesti dikurangkan kerana kebanyakan gula akan menyebabkan batuk juga. Anda juga boleh menambahkan dua sudu madu ke dalam jus lemon.

2. Air Garam

Berkumur dengan air garam merupakan cara semulajadi dan dipercayai secara tzaman berzaman dapat merawat masalah mulut. Air garam juga dipercayai mampu menghilangkan kahak secara semulajadi. Ramuan ini dapat dibuat dengan mencampurkan 1 sudu garam dalam segelas air suam lalu digunakan untuk berkumur. Kemudian condongkan kepala anda sehingga air garam tersebut sampai ke hujung tekak. Anda juga boleh menambah 1 sudu kunyit dalam ramuan ini.

3. Madu dan Garam

Pada masa batuk berkahak, usahakan untuk mengurangkan pengambilan gula. Sebagai pemanis pengganti gula, gunalah madu. Untuk menjadikan ubat yang berkesan menghilangkan kahak secara alami, campurkanlah madu ini dengan sedikit garam, kemudian minumlah ramuan tersebut sebanyak satu sudu. Minum ramuan ini sehingga kahak hilang.

4. Minum Air Putih

Minum banyak air putih merupakan cara yang paling senang yang berkesan membuang kahak secara semulajadi. Ini supaya banyak kahak yang dikeluarkan akan membuat badan kita dehidrasi, sehingga memerlukan cecair pengganti. Air putih adalah bagi mengisi kekosongan cecair tersebut. Jika sedang tidak ada air putih maka anda boleh menggantikannya degan teh atau jus. Air yang panas atau hangat akan lebih baik daripada yang sejuk.


Selain daripada petua yang dinyatakan di atas, anda juga boleh cuba petua yang dikongsikan oleh Ustaz Sharhan, jom tonton video di bawah:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here