(Foto: AFP)

MOSCOW – Profesor Georgy Toloraya, seorang diplomat, dan pemerhati situasi di Asia, berkata perang dengan Korea Utara akan menjadikan Korea Selatan rata dengan tanah.

Toloroya berkata, jika Korea Utara melakukan serangan ke atas Korea Selatan, maka pasti Amerika Syarikat (AS) akan segera bertindak.

Perang ini, walaupun tanpa penglibatan senjata nuklear, bukan sahaja akan menghancurkan Korea Utara, tetapi juga Korea Selatan dan negara-negara lain.

Kim Jong-un, pemimpin Korea Utara, selepas pelancaran peluru berpandu pada hari Selasa. (Foto: Korean Central News Agency)

“Semua orang difahamkan dengan baik, bahawa bagi Korea Utara, jika melakukan serangan agresif, satu konflik ketenteraan akan bermakna kemusnahan penuh dan segera, kerana tidak ada yang dapat menafikan kuasa ketenteraan AS,” kata Toloraya sebagaimana dipetik dari ┬áRusia Today, Rabu (31/8).

“Bagaimanapun, bagi AS, usaha untuk menyelesaikan masalah ini secara ketenteraan juga membawa kepada serangan balas oleh Korea Utara yang akan menyebabkan Korea Selatan menjadi padang pasir, dan bahkan tidak memerlukan senjata nuklir untuk itu,” tambahnya.

Sasaran peluru berpandu balistik jarak sederhana yang dilancarkan dari Hawaii sebagai sebahagian daripada ujian keupayaan pertahanan peluru berpandu A.S. pada Rabu. (Latonja Martin/Missile Defense Agency)

Toloroya berkata salah satu sebab Korea Utara tidak perlu menggunakan nuklear untuk memusnahkan Korea Selatan adalah kerana Korea Selatan mempunyai banyak tapak nuklear.

Beliau berkata terdapat 30 kemudahan nuklear Korea Selatan yang terletak berhampiran sempadan Korea Utara, yang jika terdedah kepada peluru berpandu akan menyebabkan kesan sangat buruk bagi warga Korea Selatan.

Selain Korea Selatan, Tolorya berkata Jepun juga akan mengalami kerosakan, begitu juga dengan pangkalan tentera AS di Jepun, jika perang akhirnya terjadi.

“Diplomasi dan rundingan adalah satu-satunya jalan keluar dari krisis, semua jenis tekanan telah dicuba selama bertahun-tahun, termasuk sekatan, tetapi tidak ada yang mengubah kedudukan Korea Utara,” katanya.

Beliau menambah bahawa peperangan di Semenanjung Korea mungkin berlaku secara tidak sengaja. Beliau berkata, salah satu kemungkinan adalah dengan membuat kesilapan kecil, yang boleh mencetuskan perang.

“Masalahnya adalah bahawa perang berdarah kadang-kadang bermula secara tidak sengaja, atau kerana kesilapan, ia telah berlaku dalam sejarah.

“Semakin tinggi tahap persenjataan dan semakin panas ketegangan di Semenanjung Korea, semakin besar kemungkinan berlakunya kesilapan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here