Menteri Arab Saudi, Adel al-Jubeir (Foto: Carlos Barria/Reuters)


Kerajaan Arab Saudi masih belum menyelesaikan ketegangan dengan Qatar selepas memutuskan hubungan diplomatik awal minggu ini. Saudi menegaskan ada syarat yang perlu diikuti Qatar jika ingin berdamai.

Bercakap dalam lawatan di Paris, Perancis, Menteri Luar Saudi Adel al-Jubeir berkata Qatar harus menghentikan sokongan terhadap kumpulan militan Hamas dan Ikhwanul Muslimin jika mahu berdamai dengan Saudi dan sekutunya.

Selain itu, Qatar diminta mengawal medianya yang selalu memberitakan sokongan terhadap kumpulan ekstremis, serta tidak mencampuri urusan negara lain.

“Kami ingin melihat Qatar menunaikan janji mereka beberapa tahun kebelakangan berkaitan sokongan kepada kumpulan ekstremis, kepada medianya, dan soal campur tangan dalam urusan negara lain,” kata Jubeir.

“Tidak ada yang mahu menyakiti Qatar. Negara itu harus menentukan arah mereka,” kata Jubeir.

Terdapat lapan negara yang memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar iaitu Arab Saudi, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Libya, Yaman, Maldives, dan Mauritius.

“Kami mengambil langkah ini dengan berat hati, jadi boleh difahami dasar ini tidak boleh berpanjangan dan harus berubah,” kata Jubeir.

Menurut Jubeir, dengan menyokong Hamas dan Ikhwanul Muslimin, Qatar telah merendahkan Pihak Berkuasa Palestin.

“Kami rasa ini tidak baik. Qatar harus menghentikan dasar ini agar dapat menyumbang kepada kestabilan Timur Tengah,” tambah Jubeir.


Keputusan memutuskan hubungan diplomatik, termasuk penutupan sempadan laut, darat dan udara telah merugikan Qatar. Bahan makanan yang sebahagian besar diimport sukar masuk ke Qatar, membuatkan warga Qatar membanjiri pasar raya untuk membeli makanan.

Maersk, syarikat penghantaran terbesar dunia, mengaku sukar menghantar barang masuk ke Qatar kerana tidak boleh melalui Emiriah Arab.

“Kami yakin akal sihat dan logik akan meyakinkan Qatar untuk mengambil langkah yang tepat. Keputusan yang kami ambil sangat kuat dan akan membuat Qatar mengalami kerugian besar, kami yakin warga Qatar tidak ingin menanggungnya,” ujar Jubeir.

Bercakap tentang sikap Qatar yang dituduh semakin pro-Iran, Jubeir berkata Qatar akan “menanggung kerugian sendiri” jika berurusan dengan Tehran.

Ditanya tentang adakah langkah diplomatik Saudi akan berlanjutan sehingga membawa kepada langkah ketenteraan, Jubeir menjawab: “Semoga tidak”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here