Rakaman filem Exodus Gods and Kings

Seorang pakar marin mengaku telah mengetahui rahsia terbelahnya Laut Merah, ketika Nabi Musa melarikan diri dari dikejar oleh Firaun dan pengikutnya.

Bruce Parker, profesor jemputan di Stevens Institute of Technology, New Jersey mendakwa Nabi Musa tidak bergantung kepada keajaiban dari Tuhan untuk membelah Laut Merah.

Tapi dia mungkin menggunakan pengetahuannya tentang pasang surut saat mengetuai orang-orang bani Israel menyeberangi Laut Merah untuk melarikan diri dari Firaun dan pengikutnya.

Bekas ketua saintis National Ocean Service di National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Amerika Syarikat ini menulis di Wall Street Journal, bahawa Nabi Musa menggunakan ilmunya mengenai pasang surut bagi memastikan pengikutnya boleh menyeberang dengan selamat.

Sebelum ini ada teori yang mengatakan, terbelahnya Laut Merah akibat tsunami yang berlaku kerana gempa bumi. Ini disebabkan sebelum tsunami berlaku, biasanya perairan pesisir akan surut.

Namun teori itu disangkal oleh Parker yang mengatakan bahawa air akan kembali dalam masa 20 minit. Masa yang singkat itu mustahil memberikan Nabi Musa masa yang cukup untuk melalui dasar laut yang kering, yang dipercayai terletak di Teluk Suez yang berada di hujung utara Laut Merah.

Selain itu, Nabi Musa perlu mendapat wahyu terlebih dahulu dari Tuhan bahawa akan berlaku gempa bumi dan tsunami.

Jika berlaku surut di Teluk Suez jadi dasar lautnya boleh kering sehingga berjam-jam. Nabi Musa berkhemah di pantai sebelah barat Teluk Suez apabila melihat tentera Firaun masih lagi jauh.

Ilustrasi Nabi Musa membelah laut

Kerana hidup di padang pasir, Nabi Musa mempunyai ilmu tentang pasang surut Laut Merah dan dengan melihat bulan, dia boleh meramalkan masa surut akan berlaku.

Pengetahuan ini tidak dimiliki orang yang tinggal di sepanjang Sungai Nil, yang dihubungkan ke Laut Mediterranean yang tidak mempunyai pasang surut yang unik.

“Mengetahui bila-bila surut akan berlaku, berapa lama dasar laut akan terus kering dan pada bila-bila air akan naik kembali, Nabi Musa boleh merancang pelariannya bersama orang-orang bani Israel,” tulis Parker.

Apabila mereka lari, bulan purnama muncul secara penuh dan ketika itu surut berada pada titik terendah sehingga dasar laut boleh terus kering sehingga berjam-jam memberikan masa yang lama bagi Nabi Musa untuk menyeberang. Selepas itu, apabila air pasang berada pada titik tertingginya sehingga boleh menenggelamkan Firaun dan pengikutnya.

Untuk melakukan itu semua, Nabi Musa perlu mempunyai pengiraan yang sempurna.

Parker bukanlah saintis pertama yang mengutarakan teori bagi membongkar keajaiban Laut Merah. Dalam sebuah tulisan yang ditulis oleh seorang sejarawan kuno bernama Artapanus yang hidup antara 80-40 sebelum Masihi mendakwa; “Musa, menunggu air surut dan memimpin orang-orang menyeberang lautan saat dasarnya kering.”

Cerita diterjemah dari DailyMail sebagai bahan bacaan sahaja.

Itu pandangan saintis barat. Jom tonton pula video mengenai kisah Nabi Musa membelah laut yang diceritakan oleh Ustaz Nazmi Karim, menarik tau, tengok sampai habis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here