Tehran – Saat ketika konflik di kawasan Teluk hangat dibicarakan, Kerajaan Iran menuduh Arab Saudi sebagai negara penyokong kumpulan keganasan. Menteri Luar Negeri Iran, Mohammad Javad Zarif menuduh Arab Saudi menyokong kumpulan pengganas di dalam negara Iran, lapor Reuters.


Zarif juga menggesa negara-negara di rantau ini untuk mewujudkan satu forum serantau untuk menyelesaikan konflik.

Hubungan antara kedua-dua negara berada pada tahap yang sangat tegang. Minggu lepas Riyadh, bersama-sama dengan kerajaan-kerajaan Arab yang lain, memutuskan hubungan dengan Qatar, mendakwa sokongan Qatar terhadap Iran sebagai salah satu sebab utama untuk bertindak

Dua hari kemudian, berlaku pengeboman berani mati dan tembakan di Tehran yang membunuh 17 orang. Iran berulang kali menuduh bahawa Arab Saudi memberi dana kepada militan. Riyadh telah menafikan penglibatan dalam serangan itu.


“Kami mempunyai perisikan bahawa Arab Saudi secara aktif terlibat dalam mempromosikan kumpulan pengganas yang beroperasi di sisi timur Iran di Baluchistan,” katanya pada Selasa (13/06).

Malah, kerajaan Tehran juga menyebut bahawa Kerajaan Arab Saudi telah bersubahat dengan negara jiran Iran, termasuk Pakistan untuk menyerang Iran.

“Mereka menggunakan wilayah jiran kita untuk melancarkan serangan terhadap Iran yang baru dua bulan lalu menyebabkan pembunuhan terhadap sembilan penjaga sempadan Iran,” ujarnya.

“Di sebelah Barat, jenis kegiatan yang sama sedang dijalankan, sekali lagi dengan menyalahgunakan kebaikan diplomatik jiran lain,” tambahnya.

Iran dan Arab Saudi saling tuduh menuduh antara satu sama lain cuba menghakis keselamatan serantau dan sokongan bertentangan pihak dalam konflik termasuk di Syria, Yaman dan Iraq.

Iran juga menuduh Amerika Syarikat untuk menggalakkan militan Islam di rantau ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here