Pasukan keselamatan Jordan ditempatkan di kedutaan Israel di Amman. Gambar: Ahmad Abdo / EPA, Julai 2017

Kakitangan kedutaan Israel di Jordan, termasuk seorang pengawal keselamatan yang terlibat dalam insiden penembakan di mana dua rakyat Jordan terbunuh, kembali ke Israel dari Amman pada hari Isnin, kata seorang pegawai dari pejabat Perdana Menteri Israel, lapor Reuters.

Insiden penembakan maut Ahad lalu menguji hubungan yang sudah tegang antara Israel dan Jordan, salah satu daripada dua negara Arab yang mempunyai perjanjian damai.

Pengawal keselamatan menembak mati seorang warga Jordan yang menikamnya dengan pemutar skru dalam satu kejadian pada Ahad malam di mana seorang saksi rakyat Jordan juga terbunuh, kata Israel.

Kementerian luar negeri Israel berkata pegawai keselamatan bertindak untuk mempertahankan diri ketika dia menembak penyerangnya, seorang pekerja di kompleks kedutaan yang bapanya mengatakan dia berusia 16 tahun dan tidak mempunyai hubungan militan.

Seorang saksi yang berada di situ juga turut terbunuh secara tidak sengaja, kata seorang pegawai kepada Reuters.

Media Israel mengatakan pengawal itu bersembunyi di kedutaan seperti kubu bersama duta dan kakitangan lain sementara Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menghantar utusan untuk cuba meredakan keadaan.

“Kembalinya utusan itu dimungkinkan berkat kepada kerjasama erat yang telah diadakan pada hari yang lalu antara Israel dan Jordan,” kata pejabat Netanyahu.

Pemimpin Israel kemudian mengucapkan terima kasih kepada Presiden A.S. Donald Trump dan menantunya Jared Kushner kerana membantu membawa pulang kakitangan kedutaan dan Raja Jordan Abdullah “untuk kerjasama yang erat.”

Selasa lalu, beberapa ribu warga Jordan mendesak kerajaan Jordan untuk menutup Kedutaan Israel di Amman dan membatalkan perjanjian damai ketika pengebumian mangsa tembakan rakyat Jordan oleh pengawal keselamatan Israel di kedutaan.

Puluhan penunjuk perasaan melaungkan “Tidak kepada kedutaan atau duta besar Israel di tanah Jordan!”, dan menyeru kepada jihad ketika mereka membawa keranda Mohammad Jawawdah, 16, ke tempat penguburannya di tanah perkuburan di ibu kota.

(Foto: AFP)

Menjawab kemarahan orang ramai apabila pengawal keselamatan dapat meninggalkan Jordan, Menteri Luar Jordan Ayman Safadi berkata Israel telah dilindungi oleh kekebalan diplomatik, tetapi beliau bersumpah untuk “mendapatkan keadilan” bagi mangsa-mangsa yang disebut sebagai “serangan jenayah”.

“Kerajaan telah menegaskan bahawa orang yang melakukan jenayah itu tidak sepatutnya pergi,” kata Safadi, sambil menambah bahawa pengawal keselamatan Israel meninggalkan negara itu hanya selepas pihak berkuasa mendapat keterangannya untuk melakukan tindakan undang-undang terhadapnya.

“Kerajaan bertindak dengan cara untuk memastikan hak-hak warga Jordan,” kata Safadi sambil menafikan sebarang perjanjian rahsia yang membolehkannya berlepas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here