(Foto: middleeasteye.net)

ISLAMABAD: “Adakah anda bersama kami atau dengan Qatar?” Raja Arab Saudi, Raja Salman telah mengemukakan soalan ini dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Pakistan Nawaz Sharif, yang melawat kerajaan Teluk untuk mencari penyelesaian diplomatik kepada krisis Qatar, lapor India Times.


Raja Arab Saudi meminta Sharif untuk menyatakan pendirian yang jelas krisis di Qatar semasa pertemuan mereka di Jeddah pada hari Isnin, The Express Tribune melaporkan, memetik sumber diplomatik.

“Pakistan telah memberitahu Arab Saudi ia tidak akan menyokong mana-mana pihak dalam krisis diplomatik di Timur Tengah selepas Riyadh bertanya Islamabad ‘adakah anda bersama kami atau dengan Qatar,” kata akhbar itu.

Pakistan telah mengambil langkah yang berhati-hati sejak Arab Saudi dan negara-negara Teluk yang lain memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar selepas menuduh negara yang kaya dengan minyak menyokong kumpulan pengganas. Tetapi Saudi mahu Pakistan menyebelahi kerajaannya, katanya.

Memetik seorang pegawai kanan kerajaan yang telah memberi maklumat mengenai perbincangan di istana raja di Jeddah, berkata akhbar itu bahawa Pakistan tidak akan menyebelahi mana-mana pihak dalam apa-apa kejadian yang akan mewujudkan perpecahan di dalam dunia Islam.

“Bagaimanapun, untuk menenangkan Arab Saudi, Pakistan menawarkan untuk menggunakan pengaruhnya ke atas Qatar untuk meredakan keadaan. Bagi tujuan ini, Perdana Menteri akan mengadakan lawatan ke Kuwait, Qatar dan Turki,” katanya.

Sharif yang diiringi Ketua tentera, Jeneral Qamar Javed Bajwa dan pegawai-pegawai kanan yang lain telah pergi ke Jeddah pada hari Isnin lalu untuk membincangkan keadaan yang kucar kacir dalam dunia Teluk.

Lawatan pengantaraan Perdana Menteri Sharif ke Arab tidak mencapai apa-apa kejayaan serta-merta.

Sharif bertemu dengan Raja Salman di Jeddah dan menggesa penyelesaian awal kebuntuan di Teluk demi kepentingan terbaik semua orang Islam.

Saudi Press Agency (SPA) berkata Raja Salman dan Sharif membincangkan “perkembangan serantau terkini” sebagai tambahan kepada hubungan dua hala.

Salman memberitahu Sharif bahawa “memerangi ekstremisme dan keganasan adalah demi kepentingan semua umat Islam dan Ummah”.

SPA, ketika mengumumkan menghentikan hubungan dengan Qatar, berkata ia telah dilakukan demi “melindungi keselamatan negara dari bahaya keganasan dan ekstremisme”.

Qatar, sementara itu, telah menyatakan bahawa ia bersedia untuk berdialog bagi menangani krisis dengan negara-negara yang mengakhiri hubungan diplomatik dengannya.

Krisis semasa di Teluk dikatakan paling teruk pernah berlaku semenjak hampir empat dekad ditubuhkan Majlis Kerjasama Teluk, walaupun hubungan Qatar dengan Saudi dan beberapa negara Arab lain tidak sentiasa baik.

Usaha diplomatik lain setakat ini tidak berjaya d
alam meredakan ketegangan.

Emir Kuwait, Sheikh Sabah al Ahmad, yang mengetuai inisiatif diplomatik berikrar untuk meneruskan usaha beliau untuk menyelesaikan krisis yang sedang berlaku walaupun usaha awalnya tidak berjaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here