Lelaki ini adalah Dr Atsushi Kamal Okuda, Profesor Sistem Politik di Keio University – seorang saintis, pendidik dan pendakwah Muslim dari Jepun.

Kita sering mendengar daripada orang-orang yang anti-agama kenyataan bahawa mereka hanya memerlukan sains dan Tuhan dan agama hanyalah satu mitos yang tidak disokong dengan bukti.

Namun, saintis seperti Dr. Okuda mempunyai pandangan berbeza ketika beliau menjalani kehidupan tanpa Tuhan dalam kehidupannya kepada kehidupan di mana beliau tidak dapat hidup tanpa bimbingan Tuhan.

Sebelum Islam, Dr. Okuda menceritakan bahawa hidupnya adalah tidak bermoral dan kurang pengetahuan mengenai tujuan kehidupan sebenar. Beliau berkata:

“Sebelum Islam hidup saya adalah gasar. Sangat gasar! Jahil. Saya tidak tahu kebenaran! ”

Beliau melakukan perjalanan mencari kebenaran, berjuang dengan pertempuran akademik yang panjang dengan pelbagai agama. Sehingga beliau mencapai Islam dan memutuskan untuk mengkaji dengan teliti.

Ketika tahun keenam belajar di kolejnya, beliau menunjukkan minat terhadap undang-undang Islam. Suatu hari ketika beliau berjalan, beliau menemui satu kertas penyelidikan di mana matanya tertumpu kepada satu ayat, satu ayat dari al-Quran yang mengubah hidupnya selamanya.

Ayat itu adalah tentang bagaimana Allah menciptakan manusia dari tanah liat. Salah satu ayat yang disebutkan di dalam surah ke 15, ayat 26 di mana Allah berfirman:

ولقد خلقنا الإنسان من صلصال من حمإ مسنون

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk.”

Ketika beliau meneruskan siasatan fakta tentang Islam, beliau memutuskan untuk berpindah ke Aleppo, Syria untuk meneruskan pengajiannya dan juga mempelajari bahasa Arab. Kegembiraan dan kelegaannya menjadi seorang Muslim adalah satu rahmat yang tidak ada tandingan dengan yang lain dalam hidupnya. Beliau berkata:

“Pada ketika itu! Saya masuk Islam. Saya percaya bahawa ini adalah hadiah terbesar dari Allah dalam hidup saya! “.

Hari ini, Dr. Okuda menjadi inspirasi. Beliau menjadi role model bukan hanya kepada Muslim Jepun tetapi bagi semua orang di seluruh dunia tentang apa yang perlu dilakukan setelah mendapat kebenaran untuk diri mereka. Beliau bekerja keras untuk berkongsi hadiah Islam dengan orang lain.

Beliau berusaha dengan penuh semangat dengan rakan-rakannya di Jepun untuk menyebarkan mesej Islam di Jepun seperti yang beliau percaya – untuk menyelamatkan negara Jepun dari kehidupan tanpa Allah.

Marilah kita meminta kepada Allah untuk terus memberkati saudara Dr Kamal Okuda dan semoga Allah memberi banyak lagi petunjuk tentang Islam.

Tonton kisah yang sangat berinspirasi beliau di bawah, dijamin anda tidak akan rugi walau sesaat pun!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here