(Foto: EPA)

Tokyo – Korea Utara pada Selasa (29/08/2017) membuatkan penduduk Jepun panik apabila menembak peluru berpandu balistik melalui Pulau Hokkaido dan akhirnya jatuh ke Lautan Pasifik.

Media Jepun, NHK, melaporkan bahawa peluru berpandu itu dilancarkan dari lokasi berhampiran Pyongyang, ibukota Korea Utara yang melalui pulau Hokkaido, utara Jepun, jam 06.00 pagi waktu tempatan.

Peluru berpandu itu kemudiannya berpecah menjadi tiga bahagian dan jatuh di sebelah timur laut Hokkaido di Lautan Pasifik, menurut laporan The Guardian pada pagi Selasa.

Sistem amaran J-Alert Jepun meminta agar penduduk di utara Jepun untuk bertenang, tidak panik, dan mengambil langkah berjaga-jaga segera.

Pasukan pertahanan diri Jepun tidak cuba menembak peluru berpandu dan tidak ada laporan kerosakan dari serpihan peluru berpandu yang jatuh di rantau ini.

Ketua Kakitangan Bersama Korea Selatan berkata tentera Korea Selatan dan AS sedang menganalisis pelancaran peluru berpandu itu dan telah memperkuat pemantauan dan penyediaannya sekiranya berlaku tindakan selanjutnya dari Korea Utara.

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe sedang berusaha untuk melakukan perincian pelancaran peluru berpandu dan melakukan “segala kemungkinan” untuk memastikan keselamatan warga negara.

Jurucakap kerajaan Jepun Yoshihide Suga berkata peluru berpandu itu adalah “ancaman keselamatan yang serius dan serius” ke Jepun.

Terdapat laporan yang tidak disahkan bahawa rejim Utara mungkin telah melepaskan beberapa peluru berpandu dan ia tidak segera menjelaskan jenis apa peluru berpandu yang laju melalui wilayah utara Jepun itu.

Pelancaran peluru berpandu pada pagi Selasa dijangka sebagai bentuk protes terhadap latihan ketenteraan tahunan yang sedang berlangsung di Korea Selatan.

Tentera AS dalam latihan tentera tahunan bersama Korea Selatan, Ulchi-Freedom Guardian di Paju, Korea Selatan, berhampiran sempadan Korea Utara (Foto: Ahn Young-joon / AP)

Latihan ini melibatkan tentera AS, Korea Selatan, dan sebilangan kecil anggota dari negara lain, termasuk Australia dan Jepun.

Latihan itu juga berlaku di tengah-tengah ketegangan yang meningkat secara mendadak di Semenanjung Korea setelah Korea Utara menguji dua peluru berpandu balistik antara benua dan ancamannya untuk menyerang pangkalan militer AS di Guam dua minggu lalu.

Seoul dan Washington mengatakan latihan ini adalah peluang untuk sekutu untuk meningkatkan keupayaan pertahanan mereka, tetapi Pyongyang mengecam tindakan mereka dan mendakwa ia sebagai latihan yang bertujuan untuk melawan Korea Utara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here