Foto: Cansu Dikme)

ISTANBUL: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada hari Isnin (28 Ogos) menggesa masyarakat antarabangsa untuk meningkatkan usaha untuk membantu minoriti Muslim Rohingya Myanmar, mengatakan bahawa dunia “buta dan tuli” terhadap nasib mereka.

Rohingya, salah satu komuniti terbesar yang tidak ada kewarganegaraan di dunia, melarikan diri beramai-ramai ke Bangladesh, cuba melarikan diri dari keganasan terbaru di Negeri Rakhine dari kekejaman tentera Myanmar.

Agensi pelarian PBB berkata pada hari Isnin lebih daripada 3,000 telah tiba dalam tiga hari yang lalu, ketika orang menceritakan bagaimana mereka melarikan diri dari tentera Myanmar.

“Malangnya, saya boleh mengatakan bahawa dunia buta dan pekak terhadap apa yang berlaku di Myanmar,” kata Erdogan dalam wawancara televisyen secara langsung yang menandakan tiga tahun beliau sebagai presiden.

“Ia tidak mendengar dan tidak dapat melihat,” katanya.

Beliau menyifatkan keberangkatan pelarian ke Bangladesh sebagai “peristiwa yang sangat menyakitkan” dan bersumpah untuk membawa isu itu di Perhimpunan Agung PBB bulan depan.

“Sudah tentu kita mengutuk ini dengan cara yang paling kuat dan kita akan mengikuti hal ini melalui institusi antarabangsa, termasuk di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” tambah Presiden.

“Kami mahu melihat semua manusia campur tangan di sini,” katanya.

Erdogan menyatakan minat mendalam terhadap nasib masyarakat Islam di seluruh dunia.

Rakhine yang miskin, yang berjiran dengan Bangladesh, telah menjadi titik kebencian berfaktorkan agama yang tertumpu kepada Rohingya, yang didiskriminasikan dan dianggap sebagai pendatang tanpa izin oleh majoriti Buddha Myanmar.

Rantau ini telah menyaksikan ketegangan antara penduduk Buddha dan Muslim sejak keganasan komunal tercetus pada tahun 2012.

Laporan PBB tahun lepas mengatakan terdapat pelanggaran hak asasi manusia terhadap Rohingya oleh pasukan keselamatan, termasuk kejahatan terhadap kemanusiaan.

Dalam dokumentasi PBB menyatakan berlaku secara besar-besaran kejadian rogol, pembunuhan – termasuk bayi dan anak kecil – membelasah dengan ganas dan kehilangan. Wakil Rohingya telah menyatakan kira-kira 400 orang terbunuh ketika serangan keselamatan pada Oktober lepas.

Kerajaan pimpinan Aung San Suu Kyi telah menafikan tuduhan kekejaman dan menolak untuk memberikan visa kepada pegawai PBB yang ditugaskan untuk menyiasat tuduhan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here