(Foto: isthogs.com)

Walaupun penduduk Korea Utara menjalani kehidupan yang menyedihkan, namun lain pula bagi pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong Un. Berikut adalah senarai beberapa kemewahan yang dimiliki oleh beliau.

Kim Jong Un memiliki Istana Kumsusan. Tempat ini dikenali sebagai Makam Kim II Sung, sebuah bangunan yang terletak di bahagian timur laut bandar Pyongyang.

(Foto: isthogs.com)

Kumsusan adalah istana terbesar yang pernah didedikasikan kepada pemimpin komunis. Bahagian utara dan timur dibatasi oleh parit besar.

Di samping itu, rejim pemerintah itu juga mempunyai sebuah hotel mewah dan unik, hotel Ryugyong, yang juga dikenali sebagai hotel terbesar di dunia yang mempunyai 105 tingkat.

Hotel Ryugyong di Pyongyang, ibu kota Korea Utara (Foto: DPA/Yonhap)

Pembinaan hotel berbentuk piramid ini bermula pada tahun 1987 di bawah pengawasan datuk Kim Jong Un, Kim II Sung, tetapi dihentikan pada tahun 1992 ketika Korea Utara mengalami krisis ekonomi setelah kejatuhan Kesatuan Soviet.

Kim Jong Un kini mempunyai warisan hampir 1,000 pesawat pelbagai jenis, kebanyakannya dari era Soviet dan China.

Gudang senjata angkatan udaranya dimuatkan dengan helikopter penyerang, pesawat pejuang dan pesawat kargo serta beberapa drone dari UAV Cina dan jenis Vega Shmel Rusia.

Kim Jong Un juga mempunyai beberapa sistem pertahanan udara termasuk sistem SAM dan Triple A.

Resort Ski Masikryong di Masik, Korea Utara (Kyodo / MAXPPP)

Di puncak Gunung Taehwa pada ketinggian 1,360 meter, terdapat juga Resort Ski Masikryong yang dibina atas perintah Kim Jong Un.

Dianggarkan, kira-kira 5,000 pelancong melawat 120 bilik hotel yang mempunyai menara gaya piramid.

Pelancong ini sudah tentu di bawah pengawasan tentera Korea Utara.

Telefon misteri

Sehingga kini masih ada teka-teki, jenis telefon bimbit apa yang digunakan oleh pemimpin muda Korea Utara.

Kim Jong Un didakwa menggunakan rangkaian selular rahsia yang hanya tersedia untuknya dan orang terdekatnya, menurut orang dalam dari Koryolink, Korea Utara, yang memiliki rangkaian mudah alih “ketiga”, lapor NK News.

(Foto: isthogs.com)

Di samping itu, Kim Jong Un juga mempunyai pulau sendiri yang terletak di lokasi rahsia di suatu tempat di pantai negara itu.

Selebriti AS yang telah melawat pulau itu mendedahkan bahawa ia sangat luas. Pulau itu dikatakan mempunyai beberapa kemudahan termasuk lapangan helikopter utama untuk Kim Jong Un sendiri.

Kim Jong Un juga mempunyai beberapa padang golf terbaik di Korea Utara yang dipelihara dalam keadaan terbaik oleh pekerja yang diambil bekerja oleh kerajaan.

Kapal dan kereta

Korea Utara di bawah Kim Jong Un juga mempunyai kapal penyerang amfibia, kapal perosak, kapal perang, kenderaan peronda, dan kapal tentera yang besar.

Dalam aksi beli-belah besar-besaran pada 2014, Kim Jong Un dilaporkan menggunakan 16 juta dolar untuk membeli beberapa kereta mewah.

(Foto: isthogs.com)

Kereta itu termasuk Mercedes Benz Limousine dan kereta lumba mewah, yang kesemuanya dalam senarai larangan import PBB.

Kim Jong Un mempunyai lebih daripada 20 buah piano yang diletakkan di pelbagai rumah di “empayar”nya.

Kim Jong Un mengawal beberapa kapal selam Soviet lama, tersembunyi di bawah perairan Semenanjung Korea.

Armada kapal selamnya terdiri daripada kapal selam Soviet Whisky, puluhan kapal selam Romeo China dan beberapa kapal selam Romeo yang dibina oleh tentera Korea Utara sendiri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here