Kutu pengisap darah bersarang di telinga. (@drrahmatorlummc)

Rakaman yang kami kongsikan kali ini menunjukkan seorang doktor mengeluarkan kutu penghisap darah yang bersarang di dalam telinga seorang pesakit. Identiti pesakit dirahsiakan.

Dalam video yang dimuat naik oleh Daily Mail, Khamis (24/8/2017), dapat dilihat kamera bedah yang dimasukkan ke lubang telinga pesakit menunjukkan makhluk itu melekat di gegendang telinga.

Doktor berjaya membuang kutu yang berdarah yang berada dalam telinga dengan alat pembedahan.

Jenis kutu darah ini boleh menyebabkan penyakit Lyme, yang mana bekas kapten ragbi Matt Dawson menderita. Gigitan serangga ini menyebabkan lelaki berusia 44 tahun itu menderita keradangan hati yang mesti dilakukan pembedahan.

Dia juga mendedahkan bagaimana gigitan serangga yang dihadapinya ketika berada di taman London, begitu membahayakan keselamatan hidupnya.

Berikut adalah video proses pembuangan kutu:

Mart ketika berkata ketika pertama kali terkena kutu menghisap darah, ia bermula dari ruam biasa, selepas itu dia mengalami demam dua minggu setelah digigit serangga tersebut di sebuah taman di Chiswick, London Barat, pada bulan Julai 2015.

“Saya berasa tidak sedap badan, sakit kepala dan saya hampir tidak dapat tidur di sofa, saya sangat sengsara,” jelas Matt.

Dua doktor tidak dapat menganalisis simptom yang dialami oleh Matt, tetapi ujian darah akhirnya mengesahkan keadaan yang dialaminya. Dia dihantar ke Hospital Royal Brompton di London dan diberi antibiotik.

Tetapi oleh kerana lambat mendapat rawatan, Matt telah mengalami komplikasi penyakit Lyme. Ini bermakna bakteria yang dibawa oleh kutu telah menjejaskan otot jantungnya.

Mahu tidak mahu, Matt terpaksa menjalani pembedahan jantung dua kali dan rawatan selama 18 bulan. Denyut jantungnya normal sekarang, tetapi dia memerlukan pemantauan sepanjang hayatnya.

Penyakit serupa juga dialami oleh beberapa selebriti termasuk Martine McCutcheon, Bella Hadid, dan Avril Lavigne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here