(Foto: geology.com)

Cuaca yang melampau seperti gelombang panas, El Nino, dan sebagainya hanya berlaku selama beberapa hari atau beberapa minggu. Tetapi tahukah anda di dunia ini terdapat beberapa tempat yang selalu dilanda cuaca yang melampau setiap hari?

Sebenarnya, tempat-tempat yang sentiasa terkena cuaca melampau memang benar-benar wujud di dunia ini, bukan hanya dalam filem sahaja. Ingin tahu di mana tempat-tempat ini? Berikut Laicikang.com senaraikan tempat-tempat yang kerap kali dilanda cuaca melampau.

1. Tasik Maracaibo – Venezuela

(Foto: geology.com)

Titik pertemuan antara Sungai Catatumbo dan Tasik Macaribo di utara Venezuela berhampiran dengan Laut Caribbean adalah kawasan yang paling sering disambar oleh kilat. Setiap malam, terdapat hampir 20,000 kilat di tempat ini. Fenomena ribuan kilat ini berlaku dalam 140 – 160 hari dalam setahun.

Kilat Catatumbo ini berlaku kerana pertemuan antara angin dan wap air dari Andes dan Laut Caribbean. Kerana Tasik Macaribo dikelilingi oleh paya, ia telah menjadi tempat yang paling lembab di dunia dan menjadikan awan mudah digabungkan dan menghasilkan kilat.

2. Antartika

(Foto: nzineco.nz)

Kutub Selatan atau Antartika termasuk dalam kawasan yang mempunyai dua cuaca yang sangat melampau, yang sangat sejuk dan paling berangin. Dome Argus, kawasan tertinggi di Antartika, mempunyai suhu terendah hingga -82.5 darjah Celsius dan menjadikan rantau ini kawasan paling sejuk di dunia.

Selain Argus Dome, ada Cape Denison yang merupakan tempat di mana berlaku angin terlaju di dunia dengan kelajuan angin purata tahunan 80 kilometer sejam, bersamaan dengan tiga kali angin ribut.

3. Gunung Berapi Poas – Costa Rica

(Foto: landsinlove.com)

Gunung Berapi Poas menjadi kawasan yang mempunyai intensiti hujan asid tertinggi di dunia. Kabut dan awan di sekitar gunung mempunyai pH sehingga 2.0 atau lebih rendah. Hujan asid adalah hujan yang paling berbahaya kerana ia boleh mencemarkan tanah, memusnahkan bangunan, dan boleh meracuni manusia. Oleh kerana kabut dan hujan asid, kawasan Gunung Berapi Poas yang mempunyai luas 3-5 kilometer persegi itu hampir tiada hidupan tinggal.

4. Banjaran Meghalaya – India

(Foto: indiasmartcities.com)

Banjaran Meghalaya adalah dataran tinggi yang terletak di rantau India Utara. Dicatatkan sejak tahun 1871, Banjaran Meghalaya mempunyai curahan hujan tertinggi sehingga mencapai 24,555 mm, lebih tepat lagi di Bukit Khasi.

Kerana ia mempunyai hujan yang sangat tinggi, terdapat lebih kurang 16 lagi sungai yang mengalir dari Banjaran Meghalaya. Suhu di gunung ini juga lebih kurang dengan rantau sub-tropika dengan suhu maksimum 28 darjah Celsius.

5. Maria Elena Selatan (MES) – Chile

(Foto: technology.org)

Tapak Maria Elena Selatan di Gurun Atacama adalah tempat paling kering di dunia yang ditemui oleh saintis pada tahun 2015. Sekiranya dilihat dengan teliti, tidak ada kehidupan di kawasan ini kerana kawasan ini hanya dipenuhi dengan tasik garam, batu gergasi, dan tanah berpasir sahaja.

Kawasan ini berlaku sedikit hujan, iaitu kira-kira 15 mm setahun. Secara keseluruhan, Gurun Atacama ini tidak mencatatkan hujan dari tahun 1570-1971. Dan padang pasir ini termasuk padang pasir paling tua di dunia sejak 200 juta tahun dahulu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here