Seorang kru filem Turki telah membuat penggambaran di Ghana dengan menggunakan teknologi kamera drone apabila seorang penduduk kampung bernama Al-Hassan Abdullah bertanya secara tidak sengaja “bolehkah kamu membuatnya sedikit besar dan bawa saya ke Makkah?”

Al-Hassan Abdullah merupakan seorang penduduk kampung miskin di Ghana yang ketika itu mahu menjalankan urusan sehariannya, drone itu jatuh berhampiran pintu depannya.

Apa yang ditanya olehnya menyebabkan kisahnya itu tular di media sosial Turki selepas Mucahid Durmaz dari TRT World menulis di akaun Twitternya pada Mac, 2017 tentang apa yang dikatakan penduduk kampung itu.

“Soalan Pak Cik Abdullah bertanya ketika dia melihat drone buat kali pertama:” Bolehkah kamu membuatnya sedikit besar dan membawa saya ke Makkah? ”

Tidak lama kemudian, kisah itu menjadi tular di kalangan pengguna media sosial di Turki dan di seluruh dunia. Ramai individu mahupun ahli perniagaan Turki rasa tersentuh untuk memenuhi keinginan lelaki itu.

Walau bagaimanapun, tiada siapa tahu di mana lelaki itu dan apa namanya. Dia kemudiannya dikesan oleh seorang pegawai polis dari kedutaan Turki di Ghana dan dia dikenal pasti sebagai Al-Hassan Abdullah.

Kementerian Luar Negeri dan badan amal Turki memutuskan untuk memenuhi hasrat penduduk Muslim tua tersebut untuk menghantarnya melakukan perjalanan haji seperti yang dilaporkan oleh akhbar Turki, Daily Sabah.

Menteri Luar Turki Mevlüt Çavuşoğlu kemudian mengatur untuk menghantar Abdullah bagi menunaikan Haji.

Abdullah memberitahu Agensi Anadolu,

“Saya bersyukur kepada Tuhan dan saya berdoa kepada semua yang membantu mimpi ini menjadi kenyataan. Bantuan Negara Turki sangat berharga bagi saya dan saya percaya ini akan membantu meningkatkan persahabatan, persaudaraan antara umat Islam. ”

Abdullah telah diterbangkan ke Istanbul di mana dia telah disambut oleh sebuah badan amal Turki yang bertugas untuk memberi perhatian kepada Ghana.

Cihad Göddirir, timbalan pengerusi badan amal yang menyambut baik Abdullah di lapangan terbang itu, berkata kisah Abdullah menjadi tajuk utama selepas pekerja TRT World memuat naik imej itu. Gökdemir berkata:

“Kemudian, orang mula mencari cara untuk menghubungi dia, dari ahli perniagaan hingga syarikat. Akhirnya, seorang pegawai polis Turki dari kedutaan Turki di Ghana menghubunginya. Dia bersyukur berterima kasih kepada orang Turki. ”

Firman Allah taala dalam Surah At-Talaaq ayat 3:

“Sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here