(Foto: sputniknews.com)

Selama ini Amerika Syarikat dikenali sebagai negara dengan tentera terkuat di dunia. Namun rupanya sekarang bukan lagi. Perkara itu didedahkan sendiri oleh Kapten Angkatan Darat AS, J Scott Metz dalam jurnal profesional Angkatan Darat yang ditulisnya.

Metz mendakwa pada ketika ini tentera AS bukan lagi angkatan yang terbaik di dunia kerana pasukan tentera AS pada masa ini tidak sedia berperang seperti rakan kongsi multinasional mereka.

“Saya rasa pasukan negara lain secara taktikal lebih baik daripada kita. Selain itu, kita juga tidak diberi latihan yang cukup di markas induk. Bahkan, sekutu dan beberapa musuh yang berpotensi lebih bersedia daripada pasukan AS,” ungkap Metz, seperti dipetik dari laman Independent, minggu lalu.

Menurut Metz, masalah persiapan merupakan punca utama angkatan tentera AS tidak lagi kuat. Persiapan itu merangkumi semua perkara termasuk kurangnya pantauan terhadap persediaan dan pensijilan senjata yang diperolehi tentera, hingga dokumen yang tepat dalam arkib dalam sistem komputer Jabatan Pertahanan.

“Para pemimpin kanan tentera menjadikan persiapan sebagai keutamaan, tetapi unit-unit kecil dan komander yang bertugas dalam keperluan latihan dan kerja pentadbiran tidak diberi cukup masa untuk bersiap sepenuhnya,” tulis Metz.

Selain itu, Metz juga mendedahkan pasukan tentera AS pada masa ini tidak mengetahui bagaimana cara memanfaatkan medan perang untuk memberi kelebihan kepada mereka setiap kali ketika terlibat latihan bersama. Ia merupakan sesuatu yang perlu diberi latihan lagi di tempat asal mereka.

Metz menyuarakan pendapat berdasarkan perspektifnya terhadap Angkatan Darat, bukan tentera AS secara keseluruhan.

(Foto: REUTERS)

Pesara Jeneral Tentera Amerika Syarikat, Robert H. Scales, tidak segan silu mendedahkan kekaguman beliau akan kemampuan teknologi tentera Rusia dalam tulisannya pada dada akhbar The Washington Post tahun lalu.

Beliau bahkan mengatakan teknologi perang Rusia sudah menjangkaui kemampuan Amerika Syarikat. Berikut ini adalah tulisan Scales yang dipetik dari laman National Post, (8/8/2016):

November lalu, ketika melawat markas tentera AS di Eropah saya mendapat maklumat tentang kemampuan tentera Rusia di Ukraine dari seorang perisikan muda. Beliau menceritakan secara terperinci apa yang berlaku semasa pertempuran di Zelenopillya, Julai 2014. Pada masa itu, satu peralatan tempur Russia hampir mampu menghancurkan dua batalion peralatan tempur Ukraine hanya dalam tempoh beberapa minit.

Saya tidak boleh membayangkan peralatan tempur AS boleh memiliki kehebatan yang sama seperti itu. Kemudian saya sedar bahawa Ukraine telah menjadi cara Rusia untuk mempamerkan apa yang mungkin berlaku jika kita bertempur.

Ini pertama kalinya sejak Perang Dingin, kekuatan perang Amerika kalah oleh tentera asing.

Kekuatan meriam Rusia di Ukraine menunjukkan, selama dua dekad terakhir, teknologi Rusia telah menjangkaui kita. Teknologi persenjataan perang elektronik yang diperlihatkan Rusia di Ukraine adalah yang terbaik di dunia, jauh daripada kemampuan kita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here