(Foto: aninews.in)

Recep Tayyip Erdogan telah bersetuju dengan Raja Salman dan putera mahkota baru untuk “meningkatkan usaha” untuk mengakhiri ketegangan di rantau ini yang berkaitan dengan pertikaian dengan Qatar, kata para pegawai Turki hari Khamis (22 Jun), seperti dilaporkan abcnews.go.com.

Pemimpin Turki menghubungi kerabat Saudi lewat pada hari Rabu untuk mengucapkan tahniah kepada pelantikan Putera Mohammed bin Salman sebagai putera mahkota baru, menurut pernyataan dari pejabat Erdogan.

Raja Salman dan Erdogan juga bersetuju untuk mengukuhkan hubungan antara Turki dan Arab Saudi dan bertemu secara bersemuka dalam sidang kemuncak G-20 di Jerman bulan depan, kata kenyataan itu.

Erdogan menunjukkan sokongan kuat terhadap Qatar dalam krisis dengan Arab Saudi dan negara-negara Arab lain yang memutuskan hubungan dengan Doha selepas menuduhnya menyokong keganasan.

Erdogan berikrar untuk tidak meninggalkan negara kecil itu terasing, dan parlimen Turki meluluskan perundangan membenarkan penempatan tentera ke pangkalan tentera Turki di Qatar dalam menunjukkan sokongan.

Laporan media Turki berkata seramai 25 askar akan berlepas ke Doha pada hari Khamis (22 Jun) untuk menyertai 90 pasukan yang sudah ada.

Turki turut menghantar makanan dan ubatan ke Qatar untuk membantu mengakhiri pengasingannya. Agensi Anadolu yang dikendalikan oleh kerajaan itu berkata sebuah kapal yang membawa kira-kira 4,000 tan makanan meninggalkan pelabuhan Izmir, Turki barat, pada hari Khamis (22 Jun).

Raja Salman melantik anaknya yang berusia 31 tahun sebagai putera mahkota pada hari Rabu, meletakkannya calon utama untuk mengambil alih takhta dan memberikannya kuasa lebih besar terhadap dasar luar kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here