Kapal bantuan Turki membawa 10,000 tan bekalan ke Gaza yang disekat tiba di pelabuhan Asdod Israel pada hari Rabu.

Kapal ini membawa 50,000 pek makanan, 5,000 tan tepung, 100 tan biskut, coklat dan kek.

Kapal itu juga membawa 50,000 pakaian, 18,100 mainan, 32,000 set alat tulis dan lebih 1,000 basikal sebagai hadiah Aidilfitri untuk kanak-kanak Palestin di kawasan pantai.

Kapal bantuan itu dihantar oleh Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD) yang dikendalikan oleh kerajaan dan membuat perjalanan kira-kira 40 jam sebelum berlabuh di pelabuhan Ashdod, utara Gaza.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, Kementerian Luar Turki berkata bahawa negara itu memutuskan untuk menyumbangkan $10 juta kepada bajet umum Pihak Berkuasa Palestin.

“Turki menyokong kuat usaha untuk memperbaiki keadaan kemanusiaan rakyat Palestin dan proses membina negara Palestin.”

Duta Turki ke Israel Kemal Okem dan pegawai AFAD Cengiz Akin dan diplomat lain datang ke pelabuhan untuk menyambut kapal itu.

(Foto: Mostafa Alkharouf – Anadolu Agency)


“Selaras dengan arahan Presiden Recep Tayyip Erdogan tahun lepas, kami membuat saudara-saudara Gaza kami gembira dengan kapal bantuan sebelum Aidilfitri,” kata Akin kepada Anadolu Agency.

“Kami berada di sini lagi di pelabuhan Ashdod, dan kami akan mula mengedarkan bekalan ini esok pagi,” katanya

Menurut Akin, bekalan bantuan kapal disusun oleh Kementerian Luar Negeri dan AFAD.

Pada 2016, Turki menghantar dua kapal bantuan ke Gaza yang membawa lebih daripada 22,000 tan bekalan bantuan selepas Ankara membuat perjanjian perdamaian dengan Israel selepas enam tahun hubungan tegang berterusan antara dua negara itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here