(Foto: en.trend.az)

Turki telah menolak gesaan dari empat negara Arab untuk menutup pangkalan tenteranya di Qatar, mengatakan pangkalan itu adalah penjamin keselamatan di Teluk dan menuntut penutupannya menyebabkan gangguan dalam hubungannya dengan Doha.

Menteri Pertahanan Turki, Fikri Isik memberitahu penyiar Turki NTV bahawa beliau belum melihat permintaan untuk menutup pangkalan itu, tetapi menjelaskan negaranya tidak mempunyai rancangan untuk mengkaji perjanjian tahun 2014 dengan Qatar yang menyebabkan ianya (pangkalan) dibuka.

Reaksi beliau datang selepas Arab Saudi dan negara-negara Arab lain, memboikot Qatar atas tuduhan sokong “keganasan”, dilaporkan mengeluarkan senarai tuntutan termasuk penutupan pemasangan tentera.

Ini 13 Tuntutan ‘Tidak Masuk Akal’ Arab Saudi Dan Sekutu Untuk Mengakhiri Sekatan

“Sekiranya ada permintaan seperti ini, ia bermakna akan ada campur tangan dalam hubungan dua hala,” kata Isik dalam temu bual pada hari Jumaat.

“Pangkalan di Qatar adalah pangkalan Turki dan yang akan memelihara keamanan Qatar dan rantau ini.

“Ia adalah pangkalan tentera yang penting dan tidak ada negara yang harus terganggu olehnya.”

Lima kenderaan berperisai dan 23 anggota tentera tiba di Doha pada hari Khamis, dalam satu kenyataan pasukan bersenjata Turki berkata ia adalah sebahagian daripada latihan ketenteraan dan kerjasama.

Seramai 88 askar Turki sudah berada di Qatar, menurut akhbar Hurriyet.

Akhbar itu berkata latihan bersama pasukan Turki dan Qatar dijangka berikutan cuti Aidilfitri yang bermula pada hari Ahad dan bilangan tentera Turki yang dihantar ke negara Teluk boleh mencapai 1,000 orang.

(Foto: Reuters)


Pangkalan tentera Turki di Qatar adalah yang pertama untuk Turki di negara Arab.

“Persetujuan ketenteraan Turki dengan Qatar bukan sesuatu yang baru, tetapi selepas ketegangan Teluk meletus Turki, hanya mempercepat draf rang undang-undang dalam parlimen untuk mengerahkan tenteranya ke Doha dan meningkatkan semangat Qatar,” kata Sinem Koseoglu, melaporkan dari Istanbul.

“Menurut perjanjian, hampir 600 anggota tentera Turki akan melatih tentera Qatar.”

Turki telah menjadi penyokong utama Qatar sejak pertikaian Teluk bermula pada 5 Jun.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengecam pengasingan Qatar sebagai “tidak berperikemanusiaan dan bertentangan dengan nilai-nilai Islam”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here